Kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas kini boleh didaftarkan sebagai vaksin Covid-19 yang bergantung pada MySejahtera setelah pemberian vaksin Pfizer | PressCliff


Program imunisasi vaksin Covid 19 untuk barisan hadapan kakitangan karantina dan rawatan berisiko rendah di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) 5 Mac 2021. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 21 Jun – Kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas kini boleh didaftarkan untuk mendapat vaksinasi Covid-19 berikutan keputusan kerajaan baru-baru ini untuk menyetujui kategori umur tersebut.

Pemeriksaan dengan tab ‘Vivinasi Covid-19’ MySejahtera menunjukkan bahawa ibu bapa kini dapat menambahkan anak-anak mereka sebagai tanggungan vaksin setelah memilih ‘Anak’ di bawah bidang ‘Perhubungan’.

Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa pendaftaran sebagai vaksin bergantung kepada mereka yang mempunyai akses ke telefon pintar.

Setelah didaftarkan sebagai tanggungan, individu tersebut tidak boleh didaftarkan di akaun MySejahtera yang berbeza dan mereka mesti ditemani bersama pendaftar mereka ketika janji temu vaksin mereka dijadualkan.

Awal hari ini, menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NIP), Khairy Jamaluddin berkata, Jawatankuasa Khas Memastikan Akses ke Covid-19 Supply (JKJAV) akan bermesyuarat minggu ini untuk memperhalusi proses vaksinasi kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas, dengan vaksin Comirnaty yang dihasilkan oleh Pfizer-BioNTech.

Minggu lalu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengumumkan bahawa vaksin Comirnaty telah diluluskan untuk digunakan pada mereka yang berumur 12 tahun ke atas.

Dia mengatakan bahawa keputusan itu dicapai dalam mesyuarat Penguasa Dadah ke-359 (PKBD).

Vaksin Comirnaty sebelumnya telah diluluskan pendaftaran bersyarat pada 8 Januari 2021, untuk digunakan pada individu yang berumur 18 tahun ke atas.

Langkah untuk membenarkan vaksinasi untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas datang ketika pemerintah meningkatkan kadar vaksinasi di seluruh negara, kerana Fasa Tiga dari NIP bermula hari ini bersempena dengan pembukaan Pusat Vaksinasi Bukit Jalil Mega Covid-19 dengan kapasiti vaksinasi sehingga 10,000 dos sehari.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *