Kajian mengesahkan bahawa ubat antibodi GSK-Vir mengurangkan kemasukan ke hospital, kematian pada pesakit Covid-19 | PressCliff


Sotrovimab termasuk dalam kelas ubat yang disebut antibodi monoklonal yang meniru antibodi semula jadi yang dihasilkan oleh tubuh untuk melawan jangkitan. – Gambar Reuters

NEW YORK, 21 Jun – GlaxoSmithKline Plc dan Vir Bioteknologi hari ini mengatakan hasil akhir dari kajian tahap akhir terhadap antibodi monoklonal mereka mengesahkan bahawa ia mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian dengan ketara di kalangan pesakit Covid-19 berisiko tinggi apabila diberikan pada awal penyakit ini.

Rawatan itu, sotrovimab, mendapat kebenaran penggunaan kecemasan dari Pentadbiran Makanan dan Dadah AS pada bulan Mei, sementara pengatur ubat Kesatuan Eropah juga telah menyokongnya.

Pembuat ubat juga mengatakan hari ini Institut Kesihatan Nasional AS (NIH) telah mengesyorkan sotrovimab untuk merawat pesakit berisiko tinggi dan tidak dirawat di hospital dengan Covid-19-19 ringan hingga sederhana.

Rawatan itu nampaknya “mengekalkan aktiviti” terhadap varian perhatian dan minat terkini, kata agensi itu dalam garis panduannya yang dikemas kini.

Dalam kajian terhadap 1,057 pesakit, sotrovimab mengakibatkan penurunan 79 peratus risiko dimasukkan ke hospital selama lebih dari 24 jam atau kematian disebabkan oleh sebarang sebab, kata syarikat itu hari ini.

Sotrovimab termasuk dalam kelas ubat yang disebut antibodi monoklonal yang meniru antibodi semula jadi yang dihasilkan oleh tubuh untuk melawan jangkitan.

Terapi serupa yang dikembangkan oleh pesaing Regeneron dan Eli Lilly telah disetujui oleh pengawal selia AS untuk merawat pesakit Covid-19 yang tidak dimasukkan ke hospital.

GSK mengatakan ia kini menguji sotrovimab sebagai suntikan intramuskular, yang lebih mudah daripada dengan titisan intravena, kaedah pentadbiran semasa.

Saham Vir meningkat sekitar 2 peratus dalam perdagangan premarket, sementara saham GSK tidak berubah. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *