Jururawat di Hospital Mount Elizabeth Novena Singapura antara kes yang tidak berkaitan; dua bentuk kluster baru di Bukit Merah View | PressCliff


Seorang jururawat yang bekerja di Hospital Mount Elizabeth Novena (gambar) yang tidak terlibat dalam rawatan pesakit telah dijangkiti koronavirus. – Rakaman skrin melalui Peta Google / HARI INI

SINGAPURA, 22 Jun – Seorang jururawat di Mount Elizabeth Novena Hospital, penumpang penghantaran bersama Foodpanda serta pekerja rumah tangga asing adalah tiga kes komuniti Covid-19 yang tidak diketahui sumber jangkitan yang dilaporkan semalam.

Dalam perkembangan terkini mengenai keadaan koronavirus di sini, Kementerian Kesihatan (KKM) mengatakan bahawa jururawat itu adalah seorang penduduk tetap berusia 33 tahun yang terakhir bekerja pada 17 Jun.

Wanita itu – yang tidak terlibat dalam rawatan pesakit – kali terakhir diuji negatif untuk Covid-19 pada 7 Jun sebagai sebahagian daripada ujian rutin pekerja kementerian.

Penunggang penghantaran adalah lelaki Singapura berusia 29 tahun sementara pekerja rumah tangga asing adalah warga Filipina berusia 38 tahun.

KKM menyemak semula jumlah kes yang tidak berkaitan setiap hari dari lima hingga tiga dalam kemas kini setiap malam, setelah dua daripadanya dikaitkan dengan kes yang disahkan.

Selain tiga kes yang tidak berkaitan, terdapat 10 kes komuniti baru lain yang ditelusuri sebagai jangkitan terdahulu.

Daripada jumlah itu, lima daripadanya adalah bahagian dari Pasar Bukit Merah dan Pusat Makanan, yang kini mempunyai 78 kes.

KKM juga mengenal pasti dua kelompok baru yang terbentuk di blok perumahan awam berasingan di Bukit Merah View – blok 119 dan 121.

Dalam satu lagi operasi pengujian yang diumumkan kementerian semalam, anggota kakitangan di cawangan NTUC FairPrice di Bukit Merah Central akan diuji untuk Covid-19.

Mengumpulkan sebanyak 16 jangkitan baru yang dilaporkan pada hari itu adalah tiga kes yang diimport – semuanya adalah rakyat Singapura yang kembali dari Indonesia, Emiriah Arab Bersatu dan Inggeris.

Secara keseluruhan, jumlah kes baru di masyarakat meningkat dari 49 pada minggu sebelumnya kepada 103 pada minggu yang lalu.

Jumlah kes tanpa kaitan yang diketahui dalam masyarakat juga meningkat dari 15 pada minggu sebelumnya hingga 20 pada minggu terakhir.

KKM juga mengatakan bahawa kluster yang berkaitan dengan seorang wanita Singapura berusia 59 tahun yang bekerja di Mary Fashion and Trading telah ditutup kerana tidak ada lagi kes yang muncul selama dua masa inkubasi terakhir.

Kes baru di kelompok pasar Bukit Merah View

  • Seorang pemastautin tetap lelaki berusia 37 tahun yang bekerja sebagai tukang masak di Holiday Inn Atrium dan pemandu penghantaran sambilan untuk Lalamove Singapore
  • Seorang lelaki Singapura berusia 71 tahun yang merupakan pesara
  • Seorang wanita Singapura berusia 57 tahun yang tidak bekerja
  • Seorang wanita Malaysia berusia 23 tahun yang bekerja sebagai pembantu gerai di kedai kopi Tiong Bahru Yong Tao Hu
  • Seorang wanita Singapura berusia 75 tahun yang merupakan pesara

Kluster di 119 Bukit Merah View

  • Dua daripada 13 kes komuniti yang dilaporkan semalam berkaitan dengan kelompok di Blok 119 Bukit Merah View. Mereka adalah:
  • Seorang lelaki Singapura berusia 63 tahun yang bekerja dengan syarikat pembersihan CSP Maintenance sebagai pembersih di Enabling Village di Lengkok Bahru dekat Redhill
  • Seorang wanita Singapura berusia 62 tahun yang merupakan suri rumah

Kes lain yang berkaitan dengan jangkitan masa lalu

Seorang wanita Malaysia berusia 28 tahun yang bekerja sebagai wakil penjualan di agensi pembantu rumah Top Employment yang terletak di Katong Shopping Centre

Seorang wanita Malaysia berusia 26 tahun yang bekerja sebagai eksekutif pemasaran di agensi pekerjaan Central Recruitment Solutions yang terletak di Katong Shopping Centre

Seorang wanita Indonesia berusia 47 tahun yang merupakan pekerja rumah tangga asing

Kemas kini kes yang tinggal

Jumlah jangkitan di Singapura sekarang adalah 62,430.

Dari jumlah tersebut, 62.070 orang telah pulih sepenuhnya dan diberhentikan, termasuk 28 orang pada hari Isnin.

Masih terdapat 134 pesakit di hospital. Dari jumlah tersebut, kebanyakan stabil atau bertambah baik, dan tidak ada yang berada dalam keadaan kritikal di bawah rawatan intensif. Ini adalah pertama kalinya sejak 3 Mei bahawa tidak ada pesakit yang menjalani rawatan intensif.

191 pesakit lain diasingkan di kemudahan komuniti. Mereka mempunyai simptom ringan atau sihat secara klinikal tetapi masih diuji positif untuk Covid-19.

Tiga puluh lima orang telah meninggal dunia akibat komplikasi akibat penyakit ini, yang terbaru adalah penduduk tetap Singapura berusia 44 tahun yang meninggal dunia pada hari Ahad. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *