Jerman membuka siasatan antimonopoli terhadap Apple | PressCliff


Pihak berkuasa antimonopoli Jerman membuka siasatan terhadap Apple, Amazon, Google dan Facebook di bawah undang-undang baru yang memberi regulator lebih banyak kuasa untuk mengendalikan syarikat teknologi besar. – Gambar AFP

BERLIN, 21 Jun – Jerman hari ini membuka penyiasatan terhadap Apple mengenai amalan anti persaingan, ketika pembuat iPhone menjadi raksasa teknologi AS keempat yang terkena siasatan tersebut.

Pihak berkuasa antimonopoli dalam beberapa minggu terakhir membuka penyelidikan serupa terhadap Amazon, Google dan Facebook di bawah undang-undang baru yang berkuatkuasa pada bulan Januari yang memberi regulator lebih banyak kuasa untuk mengendalikan syarikat teknologi besar.

Badan pengawas mengatakan bahawa ia telah memulai tahap pertama penyelidikan untuk menentukan apakah Apple memiliki “kepentingan lintas pasaran”.

“Ekosistem yang meluas di pasar yang berlainan dapat menjadi salah satu petunjuk tentang kedudukan yang dimiliki oleh sebuah syarikat,” kata pihak berwenang. “Kedudukan kuasa seperti itu dapat menjadikan syarikat lain sangat sukar untuk menanganinya.”

Andreas Mundt, yang mengetuai Pejabat Kartel Persekutuan, mengatakan bahawa perkhidmatannya akan melihat sama ada Apple telah mewujudkan ekosistem digital seperti itu di beberapa pasaran di sekitar iPhone dengan sistem operasi proprietari iOS.

“Fokus utama penyiasatan adalah operasi App Store, kerana dalam banyak hal, ini memberi kekuatan kepada Apple untuk mempengaruhi kegiatan bisnis pihak ketiga,” tambahnya.

Setelah tahap pertama siasatan, pejabat kemudian dapat melihat masalah spesifik lainnya setelah menerima aduan dari “beberapa syarikat terhadap praktik antikompetitif yang berpotensi.”

Ini termasuk keluhan terhadap syarikat yang didakwa mengehadkan sekatan pengguna sehubungan dengan pengenalan sistem operasi iOS 14.5.

Ia menambahkan bahawa keluhan juga telah diajukan oleh pembangun aplikasi yang mempertikaikan penggunaan sistem Apple untuk pembelian dalam aplikasi.

Sikap Jerman yang lebih tegas terhadap raksasa digital muncul setelah rancangan undang-undang EU yang baru dilancarkan pada bulan Disember yang bertujuan untuk mengekang kekuatan raksasa internet yang dapat mengguncang cara Silicon Valley dapat beroperasi di blok 27 negara.

Dorongan untuk mengetatkan undang-undang muncul ketika syarikat teknologi besar menghadapi peningkatan pemeriksaan di seluruh dunia, termasuk di Amerika Syarikat, di mana Google dan Facebook menghadapi tuntutan antimonopoli. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *