Jabatan Imigresen: 309 pendatang tanpa dokumen yang ditangkap dalam serbuan di Dengkil | PressCliff


Anggota Jabatan Imigresen mengumpulkan pekerja asing semasa serbuan di sebuah tapak pembinaan di Southville City, Dengkil 20 Jun 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

DENGKIL, 21 Jun – Jabatan Imigresen menahan 309 pendatang tanpa izin daripada 715 individu yang diperiksa semasa operasi bersepadu yang dilakukan di penempatan berhampiran tapak pembinaan di Dengkil, awal pagi ini.

Mereka yang ditahan terdiri daripada 280 lelaki dan 29 wanita, berumur 20-an hingga 50-an, dari pelbagai kebangsaan – Indonesia (193), Bangladesh (102), Vietnam (empat), India (dua) dan warganegara Myanmar (lapan).

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, pihaknya telah menerima maklumat daripada orang ramai yang mendakwa bahawa terdapat individu di penempatan tersebut yang dipercayai melanggar prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan (MCO).

Dia berkata, hasilnya, jabatan itu telah menyerbu kawasan itu dan mendapati mereka tidak mematuhi SOP MCO seperti yang ditetapkan.

“Saya tiba bersama pasukan operasi dan mendapati bahawa penempatan mereka sangat padat, kotor dan tidak mempunyai sistem saliran yang betul, selain mempunyai tempat berkumpul dan makan dalam jumlah yang banyak.

“Mereka juga mengakui bahawa mereka tinggal dalam satu kumpulan dalam satu bilik, yang terdiri dari empat hingga tujuh orang,” katanya kepada wartawan di tempat kejadian.

Khairul Dzaimee mengatakan ini menunjukkan bahawa mereka bebas melakukan apa sahaja di tapak pembinaan tanpa mematuhi SOP MCO.

Dia mengatakan bahawa ini adalah tujuan utama Kementerian Dalam Negeri yang mengarahkan Jabatan Imigresen untuk membantu mengurangkan kes positif wabak Covid-19 di tempat kerja yang terdiri daripada pendatang.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berucap kepada media semasa serbuan di tapak pembinaan di Southville City, Dengkil 20 Jun 2021. - Gambar oleh Hari Anggara
Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berucap kepada media semasa serbuan di tapak pembinaan di Southville City, Dengkil 20 Jun 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

Dia juga menjelaskan bagaimana wanita Indonesia menyelinap masuk ke negara ini, dengan meminta suami mereka memasuki Malaysia untuk bekerja terlebih dahulu dan kemudian wanita-wanita ini akan mengikuti pasangan mereka menggunakan pas lawatan sosial.

“Wanita Indonesia memasuki Malaysia menggunakan pas lawatan sosial dan terus tinggal di negara ini melebihi waktu yang ditentukan. Di samping itu, mereka akan tinggal bersama suami mereka yang bekerja secara haram di negara ini.

“Semua pendatang tanpa izin ini akan menjalani ujian saringan Covid-19 hari ini yang akan dilakukan oleh pejabat kesihatan daerah Putrajaya dan Seremban,” katanya.

Khairul Dzaimee mengatakan selepas ujian saringan, pendatang ini akan ditempatkan di Depot Imigresen Semenyih untuk ditahan dan disiasat mengikut Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63 dan Seksyen 15 (1) (c) dengan undang-undang yang sama, sebelum dihantar pulang.

Semasa operasi itu, Jabatan Imigresen juga memeriksa 10 pelarian Rohingya yang merupakan pemegang kad Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian (UNHCR).

“Dari 10 pemegang kad UNCHR, hanya dua dari mereka yang ditangkap kerana memiliki kad UNCHR palsu sementara yang lain dibebaskan,” katanya.

Operasi bersepadu ini yang bermula pada pukul 12.30 pagi hingga 2.30 pagi disertai oleh 189 anggota dari pelbagai agensi penguatkuasaan termasuk Pasukan Gerakan Am, Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Tenaga Kerja dan Angkatan Pertahanan Awam. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *