IRDA: Penyelesaian projek pelaburan bernilai RM7.33b mencerminkan keyakinan pelabur terhadap Iskandar Malaysia | PressCliff


Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar, Datuk Ismail Ibrahim berkata, 20 peratus pelaburan yang direalisasikan melibatkan pelabur domestik sementara selebihnya 80 peratus dari pelabur asing. – Gambar oleh Choo Choy May

JOHOR BARU, 21 Jun – Iskandar Malaysia menyiapkan projek pelaburan bernilai RM7.33 bilion antara Januari hingga April tahun ini, mencerminkan petunjuk positif bahawa koridor ekonomi masih mengekalkan kepercayaan para pelabur.

Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA), Datuk Ismail Ibrahim berkata, 20 peratus daripada pelaburan yang direalisasikan melibatkan pelabur domestik sementara selebihnya 80 peratus dari pelabur asing.

“Kami berharap keyakinan ini akan berterusan dan mendorong pelabur lain untuk melihat wilayah ini sebagai platform yang ideal untuk memulakan, membina semula atau mengembangkan perniagaan dan operasi mereka selama atau dalam persiapan pandemik pasca-Covid-19.

“Kami sangat menghargai sokongan dan kelulusan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) terhadap projek-projek pembuatan di Iskandar Malaysia dan menantikan penyampaian projek-projek ini tahun ini walaupun menghadapi cabaran yang ada,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tahun lalu, projek yang disetujui untuk dikembangkan di rantau ini termasuk dari China, Jepun dan Singapura dengan tiga industri teratas yang diluluskan adalah peralatan pengangkutan, elektrik dan elektronik serta mesin dan peralatan.

Ismail berkata, secara keseluruhan, jumlah pelaburan terkumpul Iskandar Malaysia mencapai RM341.4 bilion sejak tahun 2006 dengan 61 peratus daripada ini telah direalisasikan sehingga kini.

Beliau berkata koridor ekonomi akan terus muncul sebagai destinasi pelaburan pilihan bagi pelabur yang ingin memulakan, membina semula atau mengembangkan perniagaan dan operasi mereka semasa dan selepas wabak Covid-19 dengan mengambil beberapa inisiatif yang dapat membantu para pelabur ini untuk menanam minat mereka dalam wilayah dengan cepat.

Mengenai usaha menceburkan diri dalam pertanian moden, dia mengatakan para pelabur dan rakan-rakan dialu-alukan ke rantau ini untuk bekerjasama dalam membangun, memacu dan memanfaatkan inisiatif pertanian moden, didorong oleh permintaan keperluan tulen untuk meningkatkan keamanan pangan dan permintaan besar untuk makanan berterusan bekalan untuk negara dan negara jirannya, Singapura. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *