Fokus dinamik memperoleh 19.37 peratus saham dalam Kumpulan Saudee | PressCliff


KUALA LUMPUR 21 Jun – Focus Dynamics Group Bhd telah melanggan 138.05 juta saham terbitan Saudee Group Bhd yang mewakili 19.37 peratus daripada modal saham yang diperbesar.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, Focus Dynamics mengatakan bahawa pelaburan tersebut dilakukan berdasarkan memorandum persefahaman yang ditandatangani pada Oktober 2020 antara syarikat untuk melancarkan kios burger robot pertama Malaysia dan kemudahan pembuatan berasaskan robotik.

Setelah enam bulan melakukan penjelajahan dan perbincangan, kedua-dua syarikat telah memutuskan untuk menjalin kerjasama, dengan Focus Dynamics, pengendali makanan dan minuman (F&B), dengan mengambil bahagian 19.37 persen dalam Saudee Group Bhd, sebuah syarikat pemproses makanan beku.

“Dana tersebut akan dikerahkan ke dalam penelitian dan pengembangan (R&D) untuk menyederhanakan operasi Saudee saat ini untuk memasukkan lebih banyak proses robotik dalam operasi pembuatannya dan peruntukan tambahan untuk kios burger automatik dan robot.

“Dengan memanfaatkan industri pemprosesan makanan, yang dinilai oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) menjadi RM21.76 bilion, syarikat-syarikat telah mulai mengembangkan teknologi bersama untuk memungkinkan peluncuran kios robot dalam 12 bulan,” kata Focus Dynamics.

Ia juga mengatakan bahawa dengan pandemi Covid-19 menjadi isu global, jarak jauh dan meminimumkan aspek hubungan pandemi telah membawa penggunaan robotik dalam industri F&B beberapa tahun ke depan.

“Kios burger robotik akan menampilkan fungsi yang lancar dan automatik, untuk menyediakan pengukuran sos yang tepat, roti daging panggang sempurna dan roti panggang, dalam bentuk kios automatik dan trak makanan.

“Ini akan tersedia sebagai model francaisi di bawah jenama pesanan khusus Focus, atau mod pemilik pemilik untuk memperkasakan masyarakat dengan cara baru untuk mengoperasikan gerai burger,” tambahnya.

Menurut Focus Dynamics, dengan pelancaran bartender robot Mixobot di outlet unggulannya Lavo di Menara Lien Hoe di Persiaran Tropicana, Petaling Jaya, Selangor pada bulan April 2021, kumpulan ini bermaksud untuk membawa dorongan teknologi ke ruang F&B. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *