Facebook melancarkan ‘audio langsung’, podcast di AS | PressCliff


‘Bilik audio langsung’ Facebook akan membolehkan pengguna gergasi media sosial untuk mendengar, dan kadang-kadang mengambil bahagian dalam, perbualan yang diketuai oleh selebriti dan ‘influencer’ atau membuat penggalangan dana di platform. – Gambar AFP

SAN FRANCISCO, 22 Jun – Facebook semalam mula melancarkan perkhidmatannya untuk orang yang mencari sambungan berasaskan audio dalam cabaran langsung ke platform sosial Clubhouse yang baru.

“Bilik audio langsung” akan membolehkan pengguna gergasi media sosial untuk mendengar, dan kadang-kadang mengambil bahagian dalam, perbualan yang diketuai oleh selebriti dan “influencer” atau membuat penggalangan dana di platform.

Ciri audio baru “membolehkan anda menemui, mendengar dan menyertai perbualan langsung dengan tokoh awam, pakar dan lain-lain mengenai topik yang anda minati,” kata Fidji Simo, ketua aplikasi Facebook, dalam catatan blog.

“Tokoh awam dapat mengundang rakan, pengikut, tokoh masyarakat yang disahkan, atau pendengar di ruangan untuk menjadi pembicara. Tuan rumah boleh menjemput penceramah terlebih dahulu atau semasa perbualan. Terdapat sehingga 50 pembesar suara, dan tidak ada batasan jumlah pendengar. “

Facebook telah mengetuk sejumlah selebriti untuk pelancaran audio termasuk rapper D Smoke, guru kesihatan Dr. Jess dan aktivis hak sivil DeRay Mckesson.

Pelancaran itu mengikuti gelombang minat jaringan sosial berasaskan audio dan pertumbuhan di Clubhouse, yang menarik sekitar 10 juta pengguna sejak dilancarkan tahun lalu.

Twitter dan Spotify juga telah beralih ke perkhidmatan audio langsung.

Facebook secara berasingan mengatakan akan mula menawarkan podcast di AS, yang tersedia secara langsung di aplikasi Facebook, termasuk persembahan dari pengkritik budaya Joe Budden dan pengaruh internet Jac Vanek, antara lain.

Langkah itu dilakukan dengan Facebook dan gergasi teknologi AS yang lain di bawah pengawasan yang lebih tinggi untuk dominasi mereka yang semakin meningkat dalam sektor ekonomi utama dan desakan perundangan yang dapat menyebabkan perpecahan beberapa raksasa. – Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *