Euro 2020: Perancis mencari percikan serangan dalam pertembungan kelas berat dengan Portugal | PressCliff


Jurulatih Perancis, Didier Deschamps bersama Karim Benzema semasa menjalani latihan di Clairefontaine 28 Mei 2021. – Gambar Reuters

BUDAPEST, 21 Jun – Juara dunia, Perancis berharap bintang penyerang mereka akhirnya bersaing dengan juara Eropah, Portugal, pada hari Rabu dalam final yang menarik untuk kumpulan kelas berat Euro 2020.

Pilihan kejohanan Les Bleus menguasai Jerman dalam pembukaan mereka tetapi hanya menang menerusi gol sendiri, kemudian kelihatan kekurangan idea dan stamina dalam keputusan 1-1 yang mengejutkan ketika menentang Hungary.

Mereka menduduki tangga teratas Kumpulan F – setelah Portugal dibelasah oleh Jerman – tetapi trio serangan menakutkan Antoine Griezmann, Kylian Mbappe dan Karim Benzema akan kecewa kerana hanya berjaya menjaringkan gol sekali setakat ini.

Mbappe kelihatan secepat dan sukar seperti sebelumnya, menekan Mats Hummels dari Jerman untuk gol sendiri dan menyiapkan Griezmann untuk menyamakan kedudukan menentang Hungary. Benzema, bagaimanapun, kini gagal menjaringkan gol dari 30 tembakan sepanjang tiga Kejuaraan Eropah.

Tetapi Deschamps tetap setia dengan orang yang mengantongi 29 gol dalam semua pertandingan untuk Real Madrid musim ini, untuk mendapat tempat dalam pasukan kebangsaan untuk pertama kalinya sejak 2015.

“Dengan pengalamannya, saya rasa dia tidak ragu. Dia telah melakukan beberapa perkara baik. Dia tahu banyak yang diharapkan dari dia tetapi itu bukan hanya mengenai tujuan, ”kata pelatih.

Keputusan seri menentang Portugal, yang menewaskan Perancis di final Euro 2016, mungkin cukup untuk pasukan Didier Deschamps melangkah sebagai pemenang kumpulan. Mereka mendapat empat mata, satu lebih banyak daripada Jerman dan Portugal, sementara Hungary di bawah dengan satu.

Perancis juga boleh lolos ke peringkat 16 terakhir sebelum kickoff jika keputusan dalam kumpulan lain menjamin mereka melepasi sebagai salah satu pasukan di tempat ketiga terbaik walaupun mereka kalah.

Deschamps mengatakan tiga penyerangnya yang tersembunyi tidak dapat memikul seluruh tanggungjawab dalam serangan.

“Anda tidak boleh memisahkan prestasi mereka dari pemain tengah dan pemain belakang,” jelasnya. “Mereka tidak mempunyai banyak permainan bersama dan selalu dapat menjadi lebih baik.”

Griezmann santai.

“Apa yang diperlukan oleh setiap penyerang pada awal pertandingan adalah menjaringkan gol pertama itu,” katanya. “Kylian dan Karim mempunyai peluang. Apabila seseorang masuk, mereka akan mengalir. “

Deschamps memang mempunyai alternatif di depan di Olivier Giroud, penjaring terbanyak kedua sepanjang masa Perancis, Kingsley Coman dan Wissam Ben Yedder. Ousmane Dembele juga akan menjadi pilihan tetapi dikeluarkan dari kejohanan pada hari Isnin dengan kecederaan lutut.

Selepas kemenangan 3-0 menentang Hungary, Portugal dikalahkan 4-2 oleh Jerman walaupun pendekatan berhati-hati Fernando Santos dan perubahan dapat dilakukan terhadap Perancis, dengan pemain tengah, Renato Sanches diharapkan akan menggantikan Bernardo Silva.

Cristiano Ronaldo tetap menjadi aset terbaik mereka: dia sudah mempunyai tiga gol di Euro ini dan merupakan penjaring terbanyak sepanjang kejohanan dengan 12. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *