Eropah mengaktifkan pemacu bateri kereta elektrik | PressCliff


Kereta elektrik dicaj di jalan di ibu negara Norway Oslo 30 April 2019. – Gambar AFP

PARIS, 21 Jun – Ketika penjualan kereta elektrik melambung tinggi, Eropah telah mulai meningkatkan kapasiti untuk menghasilkan bateri di benua itu tetapi masih jauh dari mengurangkan pergantungannya pada Asia.

China, Jepun dan Korea Selatan menghasilkan sebahagian besar bateri kereta elektrik di dunia.

Eropah kini mempunyai projek untuk membina 38 gigafactories dengan gabungan output tahunan 1,000 gigawatt jam (GWh) dan anggaran kos € 40 miliar euro (RM197 bilion), menurut laporan bulan Jun oleh Transport & Environment, sebuah organisasi bukan kerajaan.

Bekalan tahunan ini dapat dicapai menjelang 2029-2030 dan setara dengan pengeluaran 16.7 juta kenderaan elektrik bateri, kata jurucakap T&E kepada AFP.

“Mengingat peningkatan permintaan yang sangat besar, ada kepentingan utama bagi pengeluar untuk memecahkan oligopoli pembuat bateri,” kata Eric Kirstetter, penganalisis sektor di firma perunding Roland Berger.

“Mereka juga harus memastikan akses ke bahan untuk elektrod (anoda dan katod), yang akan menentukan harga dan ketersediaan bateri,” tambahnya.

Di Sweden, syarikat permulaan Northvolt menjangka akan mencapai pengeluaran tahunan 150 GWh di Eropah menjelang 2030, dengan satu kilang sedang dalam pembinaan dan dua yang lebih besar di papan gambar.

Northvolt sebelumnya mengatakan bahawa kapasiti pengeluaran akan mencapai 32 GWh pada tahun 2024, atau bateri yang cukup untuk 600.000 kenderaan elektrik per tahun.

Pertandingan Asia

Dalam laporan lain, Transport & Environment mengatakan kenderaan elektrik bateri dapat menyumbang semua penjualan unit baru di Kesatuan Eropah 27 negara pada tahun 2035 – jika pembuat dasar memperkenalkan sasaran CO2 yang lebih ketat dan sokongan kuat untuk infrastruktur untuk mengecas kereta.

Pembuat kenderaan, yang berada di bawah tekanan untuk beralih dari kenderaan bahan bakar fosil, memasukkan wang ke dalam pengeluaran bateri.

Volkswagen gergasi Jerman telah melabur di Northvolt dan juga merancang untuk membina lima loji bateri yang lain.

Stellantis, yang memiliki jenama seperti Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge dan Fiat, sedang mengusahakan dua daripadanya sendiri, sementara perintis elektrik Tesla ingin menjadikan gigafactory masa depannya berhampiran Berlin salah satu yang terbesar di dunia dengan kapasiti 250 GWh menjelang 2030.

Kerajaan Eropah menyokong projek tersebut kerana mereka mahu benua mengekalkan peranan utama dalam pembuatan kenderaan masa depan.

Pengilang Asia juga melabur di Eropah, dengan kumpulan China AESC merancang untuk bekerjasama dengan Toyota dan Renault di kilang bateri di Britain dan Perancis.

Dua syarikat Korea Selatan, LG Chem dan SKI, telah membuka kilang di Poland dan Hungary, dan CATL China sedang membina sebuah di Jerman.

Kurang mencemarkan

Naib Presiden Suruhanjaya Eropah, Maros Sefcovic mengatakan pada bulan Mac bahawa benua itu perlu mencapai kebebasan strategik dalam apa yang telah menjadi sektor kritikal.

Dia mahu kilang-kilang Eropah memenuhi keperluan rantau ini pada tahun 2025.

Itu adalah pesanan tinggi, menurut Oliver Montique, seorang penganalisis Fitch Solutions.

Montique mensasarkan tahun 2040 untuk penubuhan “rantaian bekalan gelung tertutup di mana sebahagian besar bahan bateri diekstrak, diperhalusi, diproses dan dihasilkan ke dalam sel bateri di benua.”

Eropah mahu membina kilang-kilang yang mencemarkan kurang daripada di Asia atau Amerika Syarikat, dan pegawai EU mengusahakan standard yang akan menetapkan kriteria bagaimana bahan mentah diperoleh dan bateri terpakai dikitar semula.

Untuk mengembangkan generasi baru bateri yang kurang bergantung pada teknologi lithium-ion yang dikuasai oleh syarikat-syarikat Asia, Suruhanjaya Eropah melancarkan program penyelidikan dan pembangunan pada bulan Januari yang disokong oleh € 2.9 bilion.

Kilang-kilang Eropah boleh menggunakan 800,000 orang, menurut anggaran komisi, tetapi mereka perlu dilatih dengan cepat.

Kilang bateri juga memerlukan bahan mentah.

Permintaan untuk litium dijangka meningkat sebanyak 18 pada 2030, Suruhanjaya Eropah telah meramalkan, dan sektor ini juga mungkin memerlukan lima kali lebih banyak kobalt.

Jerman dan Republik Czech mempunyai simpanan litium yang besar, tetapi Montique menasihatkan para pemimpin EU untuk memastikan bekalan dari rakan kongsi yang boleh dipercayai.

“Saya memikirkan Australia, Kanada, Brazil dan Chile,” katanya, “sehingga sisi penawaran tidak mungkin terancam baik melalui kekangan komersial biasa dan / atau alasan politik.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *