Dongguan menjadi bandar terbaru di Guangdong China yang akan dilanda Covid-19 | PressCliff


Seorang pekerja perubatan mengumpulkan sapu dari seorang penduduk semasa melakukan ujian massa untuk Covid-19 di tempat ujian sementara di sebuah stadium di Guangzhou, China 30 Mei 2021. – cnsphoto via Reuters

BEIJING, 21 Jun – Pusat pembuatan utama Dongguan di wilayah Guangdong yang berpenduduk paling ramai di China melancarkan ujian besar-besaran pada hari Isnin untuk virus coronavirus dan komuniti setelah mengesan jangkitan pertama dalam wabak semasa.

Varian Delta Covid-19 mendominasi jangkitan pada kenaikan wilayah, pertama kali ia menyerang China. Dilihat oleh pakar sebagai sangat mudah ditularkan, varian pertama kali dikenal pasti di India.

Dongguan melancarkan program ujian di seluruh bandar pada hari Isnin, berikutan dua kes yang dilaporkan sejak Jumaat lalu. Pihak berkuasa bandar menyuruh penduduk untuk tidak pergi, kecuali untuk alasan penting.

Walaupun begitu, mereka yang keluar mesti menunjukkan keputusan ujian negatif dalam masa 48 jam dari waktu berlepas.

Wilayah selatan Guangdong telah melaporkan 168 disahkan dijangkiti sejak 21 Mei, dengan hampir 90 peratus daripadanya di ibu kotanya, Guangzhou.

Tetapi kesnya hanya sedikit berbanding dengan dunia lain dan wabak sebelumnya di China.

Wilayah timur laut mengalami lebih daripada 1.150 jangkitan dari akhir Disember hingga awal Februari kerana wabak domestik terburuk selepas itu di bandar tengah Wuhan, di mana virus itu muncul pada akhir 2019.

Tetapi Guangdong, pintu masuk utama bagi pelancong dan kargo, tidak mengambil peluang. Walaupun ibukota tidak melaporkan kes selama dua hari berturut-turut, wilayah ini secara keseluruhan masih melaporkan jangkitan baru dalam wabak 31 hari itu.

Pakar China mengatakan perjuangan Guangzhou melawan varian Delta menjadi peringatan agar bandar-bandar lain tidak terlalu berpuas hati.

China melaporkan 17 jangkitan daratan baru yang disahkan pada hari Ahad, turun dari 23 hari sebelumnya, kata pihak berkuasa kesihatannya pada hari Isnin.

Salah satu kes baru adalah jangkitan tempatan di Dongguan, sementara selebihnya adalah kes import, kata Suruhanjaya Kesihatan Nasional.

Jumlah jangkitan asimtomatik baru turun menjadi 19 dari 20 hari sebelumnya. China tidak mengklasifikasikannya sebagai kes yang disahkan.

Jumlah jangkitan di daratan China mencapai 91.604, dengan jumlah kematian tidak berubah pada 4.636. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *