Covid-19: Pesta ulang tahun mencetuskan kelompok baru di Tawau, Sabah, kata menteri negara | PressCliff


Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun berkata, Kluster Serudung Baru di daerah Mukim Balung, Tawau, ada kaitan dengan pesta yang diadakan di rumah kes indeks itu, seorang lelaki berusia 60 tahun dan ahli keluarganya berada di majlis tersebut pada 12 Jun. – Gambar oleh Mukhriz Hazim

KOTA KINABALU, 21 Jun – Sebuah pesta ulang tahun yang diadakan dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO) 3.0, telah mencetuskan kluster Covid-19 baru di Sabah, dengan 19 kes positif dilaporkan setakat ini.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun berkata, Kluster Serudung Baru di daerah Mukim Balung, Tawau, ada kaitan dengan pesta yang diadakan di rumah kes indeks itu, seorang lelaki berusia 60 tahun dan ahli keluarganya berada di acara pada 12 Jun.

Dia mengatakan lelaki itu positif Covid-19 pada 16 Jun di Klinik Kesihatan Apas Balung setelah mengalami simptom sejak 13 Jun.

“Berikutan pemeriksaan dekat pada 20 Jun, sembilan orang yang menjadi tetamu di pesta tersebut didapati positif virus ini. Setakat ini, sembilan lagi kes positif telah dicatat, menjadikan jumlah kumulatif untuk kelompok itu menjadi 19, ”katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Sementara itu, jurucakap Sabah Covid-19 mengatakan seorang penyelia lelaki berusia 35 tahun telah menjadi kes indeks kluster baru yang melibatkan sekumpulan pekerja pelantar minyak di Platform KIKEH FPSO tempat dia bekerja.

Masidi berkata, kes indeks Kluster Samedra di Kota Kinabalu mula menunjukkan gejala pada 12 Jun dan disahkan positif setelah menjalani pemeriksaan di klinik swasta pada hari yang sama.

“24 rakannya yang lain kemudian disahkan positif, menjadikan kes terkumpul menjadi 25.

Secara keseluruhan, Masidi mengatakan 166 kes baru dicatat di Sabah hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan Covid-19 kes di negeri ini menjadi 67,707, dengan dua kematian dilaporkan di Tawau.

Negeri mencatatkan 265 kes pemulihan menjadikan jumlah terkumpul menjadi 65.238, sementara 1.586 pesakit masih menerima rawatan, 468 orang berada di hospital; Pusat Rawatan Kuarantin dan Risiko Rendah (1,116) dan Pusat Penahanan (dua), katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *