CM: Sabah berharap dapat mencapai kekebalan kawanan Covid-19 menjelang akhir tahun | PressCliff


Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor ketika berucap pada pelancaran Peta Jalan SMJ di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di Kota Kinabalu, 29 Mac 2021. – Gambar Bernama

KOTA KINABALU, 21 Jun – Sabah berharap dapat mencapai 80% kekebalan kawanan menjelang akhir tahun ini untuk membendung penyebaran wabak Covid-19 di negeri ini.

Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor mengatakan, pelbagai usaha dan strategi sedang dilaksanakan untuk meningkatkan kadar vaksinasi di negeri ini sehingga memastikan 2.9 juta rakyat Sabah menerima vaksin tersebut.

“Setakat ini, sejumlah 326.556 individu termasuk anggota tentera telah menerima suntikan vaksin pertama mereka pada fasa pertama dan kedua program imunisasi,” katanya pada pelancaran maya Kempen Zero Covid-19 Sabah di Negeri ini Pusat Pentadbiran di sini, hari ini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat negeri Shahelmy Yahya dan Pengarah Kesihatan Sabah, Datuk Dr Christina Rundi turut hadir.

Hajiji juga yakin bahawa negara dapat mencapai sasaran untuk menyuntik 30,000 orang setiap hari mulai bulan Julai dengan pembukaan lebih banyak pusat vaksinasi, selain bantuan dari sektor swasta dan program bergerak Jabatan Kesihatan di kawasan luar bandar.

Kini, sebanyak 72 kemudahan kesihatan dan 23 pusat vaksinasi awam beroperasi di seluruh negeri, katanya.

Ketua menteri menjelaskan bahawa program imunisasi di negeri ini juga memfokuskan kepada sektor pembuatan melalui Program Amunisasi Industri Covid-19 Perkongsian Awam-Swasta (PIKAS) yang akan dijalankan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah.

“Program PIKAS akan dimulakan pada bulan Julai yang mensasarkan untuk menyuntik 1,500 pekerja setiap hari,” katanya.

Mengenai Kempen Zero Covid-19, Hajiji mengatakan ia merupakan inisiatif bersama antara pemerintah negeri dan Kementerian Kesihatan, yang bertujuan untuk mewujudkan penanda aras baru bagi masyarakat di negeri ini dan mencapai sifar kes setiap hari.

“Kami tidak dapat menghentikan wabak ini jika kami menganggap bahwa kami menang setiap kali pemerintah menurunkan tingkat kendali pergerakan,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *