Categories: MalaysiaNews

Bukit Aman: Sembilan berlaku penipuan pelaburan yang melibatkan kerugian hampir RM1.9 juta di KL, Kedah dan Johor | PressCliff


Sembilan individu berusia antara 23 dan 62 tahun ditangkap pada hari Sabtu (19 Jun) kerana disyaki terlibat dalam skim penipuan pelaburan yang melibatkan kerugian berjumlah hampir RM1.9 juta di sekitar Kedah, Kuala Lumpur dan Johor. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR 21 Jun – Sembilan individu berusia antara 23 dan 62 tahun ditangkap pada hari Sabtu (19 Jun) kerana disyaki terlibat dalam skim penipuan pelaburan yang melibatkan kerugian berjumlah hampir RM1.9 juta di sekitar Kedah, Kuala Lumpur dan Johor.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata, semua suspek tempatan ditahan di bawah Ops Nuri kerana disyaki terlibat dalam skim pelaburan palsu – Skim Pelaburan Modal Banker (BKC) dan Skim Pelaburan Wow Exchange OU.

Dia mengatakan sindiket itu akan menipu mangsa dengan meyakinkan mereka bahawa wang mereka akan dilaburkan di sektor pelaburan dalam dan luar negeri dan menjanjikan mereka pulangan yang tinggi dengan kadar keuntungan antara 100 persen dan 400 persen.

“Beberapa pakej ditawarkan, mulai dari pakej ‘pelatih’ bernilai serendah AS $ 100 hingga pakej ‘Kapitalis’ bernilai AS $ 10,000,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Kamarudin berkata, skim Wow Exchance OU adalah skim pelaburan berasaskan cryptocurrency di mana sindiket mempromosikan platform cryptocurrency dan e-wallet yang disebut token WOWX.

“Token WOWX dikatakan didaftarkan dan berpusat di Singapura melalui Wow Global Pte Ltd dan sedang dalam proses mendapatkan lesen dari pemerintah Singapura.

“Pelabur diarahkan untuk membuat pembayaran modal pelaburan ke beberapa akaun bank yang diarahkan oleh sindiket, tetapi mangsa tidak pernah mendapat pulangan dari modal yang dikeluarkan untuk pelaburan tersebut,” katanya.

Dia mengatakan bahawa polis telah membuka sembilan kertas siasatan mengenai sindiket itu, yang menyasarkan rakyat Malaysia, sambil menambah bahawa mereka juga telah merampas 13 telefon bimbit, 11 kad ATM, tiga komputer riba dan lima kereta serta wang tunai RM9,000, 208,000 Korea menang, AS $ 26 dan S $ 644.

Katanya, kes itu disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana penipuan dan Seksyen 4 (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Anti Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah dan di bawah Akta Pencegahan Jenayah (POCA) 1959.

Dia mengatakan skim pelaburan palsu, yang diiklankan melalui media sosial seperti di Facebook, YouTube, WeChat, WhatsApp, terbukti menarik kerana mereka menjanjikan keuntungan tinggi dan juga pakej pelaburan yang berpatutan, lebih-lebih lagi apabila banyak yang terjejas secara ekonomi kerana Covid-19 pandemik.

Mohd Kamarudin menasihatkan orang ramai untuk memeriksa dengan agensi kerajaan yang berkaitan mengenai status skim pelaburan dan syarikat yang menawarkan pelaburan ini dengan mengesahkan akaun dan nombor telefon di http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/.

“Hubungi Pusat Tindak Balas Penipuan CCID di 03-26101559 atau 03-26101599 atau kirimkan pesanan melalui WhatsApp ke Infoliti CCID di 013-2111222 untuk menyalurkan maklumat mengenai sebarang kegiatan jenayah komersial,” katanya. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago