Bitcoin melonjak ketika China meluaskan tindakan keras terhadap perlombongan crypto | PressCliff


Beijing telah menggerakkan penambang cryptocurrency untuk mengatasi risiko kewangan dari spekulasi, walaupun kebimbangan persekitaran mengenai tambang gas-gas juga menjadi faktor. – Gambar Reuters

BEIJING, 21 Jun – Bitcoin jatuh lebih dari 10 peratus hari ini setelah China memperluas tindakan keras terhadap industri perlombongan cryptocurrency dengan larangan melombong di sebuah wilayah barat daya utama.

Tambang China berkuasa hampir 80 peratus perdagangan global dalam mata wang kripto walaupun terdapat larangan perdagangan dalam negeri sejak 2017, tetapi dalam beberapa bulan kebelakangan ini beberapa wilayah memerintahkan penambangan ditutup kerana Beijing mengarahkan industri ini.

Pihak berkuasa di wilayah Sichuan memerintahkan penutupan 26 ranjau minggu lalu, menurut notis yang tersebar luas di media sosial China dan disahkan oleh bekas pelombong bitcoin.

Harga bitcoin merosot serendah AS $ 32,309 (RM134,114.66). Unit ini telah mendapat serangan teruk dalam beberapa minggu kebelakangan ini, mencapai rekod hampir AS $ 65,000 pada bulan April, sebahagiannya disebabkan oleh tindakan keras Beijing.

Notis itu dilaporkan mengarahkan syarikat kuasa menghentikan bekalan elektrik ke semua lombong cryptocurrency pada hari Ahad.

Ia bersumpah “pembersihan lengkap” dan memerintahkan pemerintah daerah untuk melakukan “penyiasatan gaya dragnet” untuk mencari dan menutup ranjau kripto yang disyaki.

Wilayah ini merupakan salah satu pangkalan terbesar untuk perlombongan di negara ini.

Seorang bekas pelombong cryptocurrency memberitahu AFP bahawa mereka telah “menutup segalanya” sesuai dengan kehendak dalam beberapa hari terakhir.

“Ada kumpulan kerja yang datang untuk memeriksa … memastikan kami mematikan operasi dan mengeluarkan mesin,” katanya.

Sichuan, sebuah kawasan pergunungan di barat daya China, merupakan rumah bagi sebilangan besar lombong cryptocurrency, yang memerlukan sejumlah besar tenaga yang dibekalkan oleh tenaga air murah dan berlimpah di wilayah itu.

Menurut laporan di tabloid negara the Global Times, penutupan ranjau di wilayah tersebut telah mengakibatkan penutupan lebih dari 90 peratus kapasiti perlombongan bitcoin di negara ini.

Beijing telah menggerakkan penambang cryptocurrency untuk mengatasi risiko kewangan dari spekulasi, walaupun kebimbangan persekitaran mengenai tambang gas-gas juga menjadi faktor.

Media China melaporkan bahawa bekalan elektrik ke semua lombong kripto di seluruh wilayah itu dihentikan pada tengah malam Ahad, kerana topik itu menjadi perhatian media sosial.

Sichuan adalah wilayah perlombongan paling intensif kedua di China selepas Xinjiang di barat laut negara itu, menurut Indeks Penggunaan Elektrik Bitcoin Universiti Cambridge.

Semua lombong kripto di kawasan yang jarang penduduknya tetapi arang batu – dan kaya tenaga hidro di Mongolia Dalam dan Qinghai juga diperintahkan untuk ditutup dalam beberapa bulan terakhir, dengan warga didorong untuk melaporkan lombong haram.

Bulan lalu, nilai bitcoin merosot setelah tiga badan industri kewangan China menegaskan larangan institusi kewangan daripada menawarkan perkhidmatan cryptocurrency, memberi amaran terhadap spekulasi berisiko oleh peniaga.

China berada di tengah-tengah tindakan tegas terhadap sektor fintechnya, yang pemain terbesarnya – termasuk Alibaba dan Tencent – telah dikenakan denda besar setelah didapati bersalah atas amalan monopoli. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *