ACE-Market terikat IPO Nestcon yang dilanggan melebihi 57 kali | PressCliff


KUALA LUMPUR, 21 Jun – Nestcon Bhd, yang akan disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada 29 Jun 2021, telah menyaksikan sebahagian daripada tawaran awam awal (IPO) yang dilanggan melebihi 57.13 kali.

Dalam satu kenyataan hari ini, syarikat pembinaan itu mengatakan bahawa penyenaraiannya melibatkan terbitan awam sebanyak 160.96 juta saham biasa baru pada harga terbitan RM0.28 sesaham, mewakili 25 peratus daripada modal sahamnya yang diperbesar.

Latihan IPO dijadualkan mengumpulkan sekitar RM45 juta hasil, bersama dengan tawaran untuk penjualan lebih dari 32 juta saham yang ada.

“Nestcon telah menerima sejumlah 22,673 permohonan untuk 1,87 bilion saham dengan nilai RM524 juta dari masyarakat Malaysia untuk 32,19 juta saham, mewakili kadar langganan melebihi 57,13 kali,” katanya.

Ia menambah bahawa 32,19 juta saham yang tersedia untuk permohonan oleh pengarah dan pekerja yang layak telah dilanggan sepenuhnya.

“Penempatan swasta sebanyak 16.10 juta saham yang tersedia untuk pelabur terpilih, dan 80.48 juta saham yang tersedia untuk pelabur Bumiputera yang diluluskan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, juga telah dilaksanakan sepenuhnya,” kata kumpulan itu.

Di samping itu, ia mengatakan bahawa tawaran penjualan 32,19 juta saham yang ada telah diterima sepenuhnya, sambil menambah bahawa pemberitahuan peruntukan akan dihantar kepada semua pemohon yang berjaya pada atau sebelum 28 Jun.

Pengarah Urusan Nestcon, Datuk Lim Jee Gin berkata, kumpulan itu yakin dengan lintasan pertumbuhannya, disokong oleh buku pesanan yang tidak dibilkan berjumlah RM1.2 bilion yang akan mengekalkan aliran pendapatannya dalam tiga tahun akan datang.

“Kami menjangka akan menghasilkan hasil yang memuaskan untuk tahun 2021. Tetapi yang lebih penting adalah prospek pertumbuhan pendapatan masa depan kami di luar tahun 2021, yang kami harap dapat memberikan kegembiraan kepada para pemegang saham kami,” katanya.

Lim menyatakan bahawa Nestcon telah mengemukakan tender untuk 51 projek bernilai RM2.8 bilion – buku tender sepanjang masa untuk syarikat itu – yang 66 peratus adalah untuk segmen kejuruteraan awam dan infrastrukturnya dan selebihnya untuk segmen pembinaan bangunannya.

Setelah disenaraikan di Pasaran ACE, Nestcon akan memiliki permodalan pasaran RM180.27 juta, berdasarkan harga terbitan RM0.28 dan modal sahamnya yang diperbesar sebanyak 643.82 juta saham. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *