Vietnam menerima 500,000 sumbangan dos vaksin Sinopharm Covid-19 dari China | PressCliff


Negara Asia Tenggara meluluskan vaksin Sinofarm China untuk penggunaan kecemasan terhadap Covid-19 pada awal Jun. – Gambar Reuters

HANOI, 20 Jun — Vietnam telah menerima pengiriman 500,000 dos vaksin Sinopharm yang disumbangkan oleh China, kata kementerian kesihatan pada hari Ahad, ketika negara tersebut sedang meningkatkan inokulasi untuk memerangi wabah yang lebih meluas.

Negara Asia Tenggara meluluskan vaksin Sinofarm China untuk penggunaan kecemasan terhadap Covid-19 pada awal Jun.

Vaksin akan digunakan untuk tiga kumpulan: Warganegara China di Vietnam, Vietnam yang mempunyai rancangan untuk bekerja atau belajar di China dan orang-orang yang tinggal di dekat sempadan dengan China, kata kementerian kesihatan dalam satu kenyataan.

Program inokulasi domestik Vietnam, yang dimulai pada bulan Mac, sejauh ini banyak bergantung pada sekitar 4 juta suntikan vaksin AstraZeneca.

Hampir 2.4 juta orang di Vietnam telah mendapat satu dos vaksin Covid-19, sementara 115.315 telah divaksinasi sepenuhnya, menurut data rasmi.

Negara yang berjumlah 98 juta itu juga menerima sejumlah hampir satu juta dos vaksin AstraZenca yang disumbangkan oleh pemerintah Jepun pada 16 Jun.

Vietnam menangani gelombang jangkitan yang lebih keras. Pusat perniagaan negara itu, Bandaraya Ho Chi Minh pada hari Ahad melarang perhimpunan orang ramai lebih dari tiga orang dan mengenakan perintah penguncian di beberapa kawasan yang mudah dijangkiti virus.

Wabak terbaru Vietnam, yang merangkumi varian coronavirus Delta yang sangat mudah ditularkan, telah menyumbang sekitar 75% kes keseluruhannya semasa wabak tersebut, dengan 9.849 jangkitan dan 31 kematian sejak akhir April. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *