Vaksinasi Walk-in Covid-19 untuk orang tanpa kewarganegaraan tidak automatik, jelas timbalan ketua menteri Sarawak | PressCliff


Seorang pekerja kesihatan memberikan dos vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 kepada barisan hadapan di Pusat Pakar Swasta UiTM di Sungai Buloh 2 Mac 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

KUCHING, 20 Jun – Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing menjelaskan hari ini bahawa pendekatan “jab first, register later” yang diterapkan oleh Sarawak dalam program vaksinasi Covid-19 hanya berlaku untuk warganegara Malaysia di kawasan luar bandar atau separa bandar di mana MySejahtera aplikasi tidak boleh digunakan atau di mana talian internetnya lemah.

Katanya, pendekatan ini tidak berlaku secara automatik bagi orang-orang tanpa kewarganegaraan di Sarawak tanpa terlebih dahulu mengesahkan status mereka dari Pejabat Residen, Pejabat Daerah, wakil rakyat atau pemimpin masyarakat.

“Di daerah yang dekat dengan perbatasan Sarawak-Kalimantan, vaksinasi hanya akan diberikan kepada mereka yang tidak memiliki dokumen yang tepat setelah statusnya diteliti,” katanya dalam satu kenyataan ketika menjelaskan kenyataan yang dikeluarkan oleh cawangan Rajang Persatuan Sadong Dayak Sarawak (Sadia) pengerusi Bill Jugah semalam.

Masing, yang juga ketua jawatankuasa keselamatan sempadan negeri, berkata pemeriksaan perlu dilakukan kerana kerajaan memahami bahawa ada mereka yang dilahirkan di Sarawak tetapi masih tanpa dokumentasi yang betul.

“Kami tidak ingin menyangkal mereka mengenai vaksinasi yang diperlukan,” tegasnya.

“Sekiranya tidak diambil perhatian dengan pendekatan” jab terlebih dahulu, daftar kemudian “, kita mungkin mempunyai kemasukan orang-orang bukan Malaysia, dari seberang sempadan yang hanya akan melalui jalan-jalan haram untuk mendapatkan Covid-19 jab.

“Itu akan membawa bencana kepada sumber daya kita,” katanya.

Masing mendesak cawangan Sadia Rajang dan organisasi bukan kerajaan lain untuk memperbetulkan fakta mereka sebelum membuat andaian bahawa orang tanpa kewarganegaraan akan diberi vaksin secara automatik ketika mereka masuk ke pusat vaksinasi tanpa janji sebelumnya.

Ketua cawangan Bill Jugah, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh portal berita Harian Dayak semalam, mengatakan dia lega kerana seruan untuk mendorong vaksinasi Covid-19 agar orang-orang tanpa kewarganegaraan menerima vaksin itu telah didengar.

Dia mengatakan bahwa dia diberitahu bahwa pemerintah negeri telah memperhatikan bahwa sejumlah orang yang tidak memiliki kewarganegaraan yang tidak dapat mendaftar vaksin karena keperluan dokumen, telah divaksinasi.

Dia memuji pendekatan ‘suntikan terlebih dahulu, daftar kemudian’ untuk membolehkan orang-orang tanpa kewarganegaraan diberi vaksin terhadap Covid-19 kerana mereka tidak memenuhi syarat untuk mengakses aplikasi MySejahtera.

“Dengan proses automatik ini, orang-orang tanpa kewarganegaraan di daerah seperti Kapit di luar bandar sekarang dapat berjalan ke pusat vaksinasi bergerak di mana pasukan jangkauan telah ditugaskan untuk mendapatkan vaksinasi mereka,” kata Jugah seperti dikutip oleh portal berita.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *