UPS bersedia untuk memperluas kehadiran runcit di Malaysia di tengah ledakan e-dagang | PressCliff


Syarikat perkapalan dan logistik global United Parcel Service (UPS) bersedia mengembangkan kehadiran runcitnya di Malaysia tahun ini. – Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Syarikat pelayaran dan logistik global United Parcel Service (UPS) akan mengembangkan kehadiran runcitnya di Malaysia tahun ini di tengah ledakan e-dagang dengan bekerjasama dengan ParcelHub.

Presiden untuk Asia Selatan Matt Parkey mengatakan UPS telah menyaksikan e-dagang, penghantaran bungkusan dan pengurusan logistik berkembang dalam 12 bulan terakhir dan permintaan berada pada tahap tinggi sepanjang masa, oleh itu, syarikat Amerika bersedia memanfaatkan tren ini dan memanfaatkan 200 cawangan ParcelHub.

Pada masa ini, UPS menjalin kerjasama dengan kurier runcit Mail Boxes Etc, yang mempunyai lebih dari 90 outlet di Malaysia.

“Walaupun terdapat kesan jangka pendek kebangkitan pandemik Covid-19, Malaysia mempunyai asas pertumbuhan jangka panjang yang kuat dan asas-asas ini menjadi pertanda baik bagi banyak perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang menyokong industri di sepanjang rantaian nilai.

“Fokus UPS sekarang adalah untuk meningkatkan daya tahan UKM dan akses mereka ke pasaran global. Pandemik ini telah menunjukkan kerentanan dalam rantaian bekalan dan PKS telah menjadi salah satu yang paling teruk dilanda. Sepanjang tahun lalu, kami membantu banyak perniagaan tradisional berputar dalam talian untuk menjangkau khalayak baru di tengah ketatnya permintaan domestik dan penutupan kedai fizikal, ”katanya kepada Bernama.

Parkey berkata, PKS merangkumi 98.5 peratus perniagaan di Malaysia dan mereka adalah tonggak ekonomi negara dan kemakmuran mereka sangat penting untuk pemulihan yang lebih luas.

Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus mendedahkan bulan lalu bahawa indeks jualan runcit dalam talian rata-rata sekitar 33 peratus antara bulan Mac dan Disember tahun lalu, berbanding 22 peratus pada awal tahun 2020.

Tinjauan lain mengenai Covid-19 mendapati bahawa 57 peratus rakyat Malaysia membeli-belah dalam talian lebih banyak daripada yang pernah mereka lakukan sebelum pandemi, yang menyebabkan ledakan membeli-belah dalam talian di negara ini yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Mengenai sektor eksport, mengutip ramalan Oxford Economics, Parkey mengatakan sektor itu akan meningkatkan ekonomi Asean-6 tahun ini, dengan ekonomi Malaysia meningkatkan kemampuan pembuatan nilai tambahnya untuk memanfaatkan peralihan rantaian bekalan.

Mengulas mengenai landskap ekonomi Malaysia, dia mengatakan negara itu telah melancarkan produk elektrik dan elektronik, yang kekal sebagai penghasil eksport teratas pada tahun 2020.

“Lebih daripada 50 syarikat semikonduktor mempunyai pelaburan di Malaysia, termasuk Intel dan AMD. Lam Research, sebuah syarikat AS yang merancang dan mengeluarkan peralatan pemprosesan semikonduktor, baru-baru ini menambahkan Pulau Pinang ke senarai lokasi pengeluaran globalnya, yang merangkumi AS, Korea Selatan dan Austria.

“Namun, langkah selanjutnya sekarang adalah memastikan bahawa perniagaan siap untuk merebut peluang baru dalam perubahan lanskap ini.

“Dari pihak kami, kami telah menerapkan penyelesaian khusus untuk perniagaan dari berbagai ukuran. Sebagai contoh, untuk meningkatkan pembuatan elektronik Malaysia, kami telah mengembangkan keupayaan untuk memindahkan penghantaran semikonduktor yang mahal di separuh dunia dengan penyortiran hampir sifar untuk bergerak dengan cepat dan menghilangkan sebarang kerosakan, ”katanya.

Mengulas mengenai peningkatan keperluan penghantaran perubatan dan vaksin di seluruh dunia, dia mengatakan Pulau Pinang telah mendapat reputasi sebagai hab, menghasilkan produk kardiovaskular dan implan ortopedik, yang mencerminkan kedudukan negara ini sebagai node penting untuk pembuatan penjagaan kesihatan.

Pada masa yang sama, UPS telah melabur di ladang penyejuk beku di pusat pengedarannya di Singapura untuk meningkatkan kapasiti penyimpanannya yang sangat sejuk untuk menyokong aspirasi Singapura untuk menjadi hab pengedaran vaksin Covid-19 untuk Asia Tenggara.

“Singapura adalah hab serantau UPS di Asia Pasifik dan lokasi utama dalam rangkaian global pintar kami. Negara ini juga merupakan pusat pengedaran penjagaan kesihatan untuk pemain farmasi global. Di sini, UPS menyokong pembuatan teknologi perubatan dan farmaseutikal yang penting bagi seluruh rantaian bekalan global.

“Ini melampaui sekadar pengangkutan untuk merangkumi pengelolaan pusat-pusat pengedaran serantau pelanggan kami, sokongan untuk rantaian bekalan global pembuatan produk kesihatan, perantaraan dan barang jadi, serta memungkinkan pelanggan kami berinovasi dan mengoptimumkan,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *