UEFA menyiasat diskriminasi pada permainan Budapest, menghentikan semakan pelangi pelangi | PressCliff


Manuel Neuer dari Jerman memuji peminat selepas perlawanan menentang Portugal di Allianz Arena, Munich 19 Jun 2021. – Gambar Reuters

PARIS, 21 Jun – UEFA sedang menyiasat “kemungkinan berlakunya diskriminasi” semasa perlawanan Kejuaraan Eropah Hungary menentang Portugal dan Perancis di Puskas Arena, kata badan pemerintah bola sepak Eropah pada hari Ahad.

Semasa perlawanan pembukaan Hungary menentang Portugal di Budapest pada hari Selasa, gambar di media sosial menunjukkan sepanduk dengan “Anti-LMBTQ” pada mereka – singkatan Hungaria untuk Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender dan Queer.

Parlimen Hungary meluluskan undang-undang minggu lalu yang melarang penyebaran kandungan di sekolah yang dianggap mempromosikan homoseksual dan perubahan jantina, di tengah kritikan keras dari kumpulan hak asasi manusia dan parti pembangkang.

Kumpulan anti-diskriminasi Fare, yang memantau pertandingan untuk kejadian perkauman dan bentuk diskriminasi lain, mengirim laporan kepada UEFA dan membincangkan perkara itu dengan pegawai.

Pada hari Sabtu menjelang perlawanan Hungary menentang Perancis, penyokong Hungaria berarak ke Puskas Arena dengan memaparkan sepanduk yang meminta pemain berhenti berlutut untuk memprotes rasisme.

Dalam satu kenyataan, Uefa mengatakan pihaknya telah melantik pemeriksa etika dan disiplin untuk menyiasat kejadian tersebut.

Satu-satunya stadium yang membolehkan penonton berkapasiti penuh semasa Euro, Puskas Arena diselesaikan pada tahun 2019 sebagai projek haiwan peliharaan Perdana Menteri populis Viktor Orban, seorang peminat bola sepak yang sering dikritik kerana menghabiskan masa untuk sukan kegemarannya.

Hungary telah mengalami gelombang kedua coronavirus, dengan kes baru rata-rata 100 hingga 200 seminggu baru-baru ini. Tetapi ia mempunyai jumlah kematian Covid-19 tertinggi kedua di dunia bagi setiap 100,000 orang, berdasarkan Universiti Johns Hopkins.

Sementara itu, Uefa menghentikan siasatan mengenai pelindung kapten pelangi yang dipakai Manuel Neuer dari Jerman pada kejohanan itu.

Neuer telah mengenakan gelang pelangi, yang mewakili solidariti dengan komuniti LGBTQ, semasa pembukaan dua perlawanan Jerman untuk menghormati Pride Month.

Uefa sedang meneliti apakah gelang tersebut telah melanggar peraturannya mengenai pernyataan politik di lapangan, tetapi sekarang telah menilai itu sebagai tanda sokongan terhadap kepelbagaian dan dengan demikian mempromosikan “tujuan yang baik”. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *