Tawaran pampasan baru dibuat atas penyumbatan Terusan Suez, kata peguam | PressCliff


Gambar selebaran yang dikeluarkan oleh Lembaga Terusan Suez pada 24 Mac 2021 menunjukkan sebahagian MV Ever Given (Evergreen) milik Taiwan tersekat dan menghalang semua lalu lintas melintasi jalan air Terusan Suez Mesir. – Gambar handout Suez Canal melalui AFP

ISMAILIA, 20 Jun – Pemilik sebuah kapal kontena raksasa yang menyekat Terusan Suez pada bulan Mac telah membuat tawaran baru dalam pertikaian pampasan dengan pihak berkuasa terusan, kata seorang peguam untuk pihak berkuasa hari ini.

Kapal kontena Ever Given telah berlabuh di sebuah tasik di antara dua bentangan terusan sejak ia dilepaskan pada 29 Mac. Kapal itu telah dilabuhkan di seberang terusan selama enam hari, menyekat ratusan kapal dan mengganggu perdagangan global.

Lembaga Terusan Suez (SCA) menuntut ganti rugi AS $ 916 juta (RM3.7 bilion) untuk menampung usaha penyelamatan, kerosakan reputasi dan kehilangan pendapatan, sebelum secara terbuka menurunkan permintaan itu menjadi AS $ 550 juta.

Pemilik Jepun, Everoe Shoei Kisen dan syarikat insuransnya telah mempertikaikan tuntutan tersebut dan penahanan kapal itu di bawah perintah mahkamah Mesir.

Rundingan telah berlanjutan sehingga semalam, peguam SCA Khaled Abu Bakr memberitahu perbicaraan mahkamah di Ismailia mengenai penahanan kapal itu.

Pemilik kapal telah memberikan tawaran baru, katanya, tanpa memberikan perincian. Pengerusi SCA sebelumnya mengatakan Shoei Kisen telah menawarkan untuk membayar AS $ 150 juta.

Mahkamah telah memutuskan untuk memutuskan kes hari ini tetapi pasukan hukum Shoei Kisen meminta penangguhan untuk memberi lebih banyak masa untuk rundingan, kata salah seorang peguam mereka.

Minggu ini UK Club, salah satu penanggung insurans kapal, mengatakan ia terlibat dalam “rundingan serius dan konstruktif” dengan SCA, dan “berharap adanya resolusi positif untuk rundingan ini dalam waktu terdekat”. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *