Taliban mengatakan ‘sistem Islam’ satu-satunya jalan untuk keamanan Afghanistan, hak wanita | PressCliff


Perbincangan antara militan dan pemerintah Afghanistan telah menemui jalan buntu selama berbulan-bulan. – Gambar Reuters

KABUL, 20 Jun – Taliban mengatakan hari ini mereka tetap komited dalam rundingan damai tetapi menegaskan bahawa “sistem Islam yang tulen” di Afghanistan adalah satu-satunya cara untuk mengakhiri perang dan memastikan hak – termasuk untuk wanita.

Perbincangan antara militan dan pemerintah Afghanistan telah menemui jalan buntu selama berbulan-bulan dan keganasan telah meningkat di seluruh negara sejak Mei ketika tentera AS memulakan penarikan terakhirnya.

Ketakutan juga semakin meningkat bahawa jika Taliban kembali berkuasa, mereka akan menerapkan semula undang-undang Islam versi keras mereka, di mana kanak-kanak perempuan dilarang bersekolah dan wanita yang dituduh melakukan jenayah seperti perzinaan direjam hingga mati di stadium.

Walaupun terdapat peningkatan dalam keganasan, pengasas bersama dan wakil pemimpin Taliban Mullah Abdul Ghani Baradar hari ini mengatakan bahawa kumpulan itu komited untuk rundingan damai.

“Penyertaan kami dalam rundingan … menunjukkan secara terbuka bahawa kami percaya dalam menyelesaikan masalah melalui (saling) persefahaman,” kata Baradar dalam satu pernyataan.

Dia mengatakan satu-satunya cara untuk mengakhiri konflik di Afghanistan adalah dengan mewujudkan sistem Islam setelah pemergian semua kekuatan asing.

“Sistem Islam yang tulen adalah kaedah terbaik untuk menyelesaikan semua masalah Afghanistan,” kata Baradar.

Kenyataannya mengakui ketakutan di Afghanistan dan di luar negeri mengenai jenis sistem yang akan muncul – dan kesannya terhadap wanita – yang mengatakan bahawa “berada di dalam rundingan intra-Afghanistan”

Baradar juga meyakinkan bahawa hak semua orang Afghanistan termasuk wanita akan ditempatkan dalam sistem itu sesuai dengan “agama Islam yang mulia” dan tradisi Afghanistan.

Tetapi banyak yang takut bahawa tafsiran hak Taliban akan bertentangan dengan perubahan yang telah berlaku dalam masyarakat Afghanistan sejak tahun 2001.

Pada bulan Mei, laporan perisikan AS mengatakan keuntungan yang dicapai dalam dua dekad terakhir mengenai hak wanita akan ditarik balik sekiranya militan kembali berkuasa.

Ketika tentera AS berusaha untuk memenuhi tarikh akhir 11 September untuk menyelesaikan penarikan pasukan, Taliban telah bertempur setiap hari dengan pasukan pemerintah dan mengaku telah menawan 40 daerah.

Ketakutan dan ketidakpastian mengenai masa depan yang semakin meningkat telah memaksa banyak orang Afghanistan untuk mencuba dan pergi, termasuk ribuan lelaki dan wanita yang takut akan pembalasan kerana mereka bekerja dengan pasukan asing.

Barardar meminta para pemuda Afghanistan untuk tidak meninggalkan negara itu, dan juga menekankan bahawa Taliban akan memastikan bahawa minoriti, organisasi kemanusiaan dan diplomat tidak perlu takut. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *