Syarikat penerbangan, syarikat percutian meningkatkan tekanan kepada Britain untuk meringankan peraturan perjalanan | PressCliff


A British Airways Boeing 747 G-CIVD meninggalkan lapangan terbang London Heathrow pada penerbangan terakhirnya, yang pertama dari 31 jet jumbo yang akan diberhentikan awal oleh syarikat penerbangan kerana wabak penyakit koronavirus, di London, Britain 18 Ogos 2020. – Reuters pi

LONDON, 20 Jun – Syarikat penerbangan dan percutian Britain merancang “hari tindakan” pada hari Rabu untuk meningkatkan tekanan kepada pemerintah untuk meringankan sekatan perjalanan, dengan hanya beberapa minggu sebelum permulaan musim panas puncak.

Syarikat-syarikat pelancongan, yang kewangannya telah mencapai titik putus semasa wabak itu, terdesak untuk mengelakkan musim panas yang lain hilang dari Covid-19. Tetapi dengan syarat karantina Britain yang ketat masih ada yang kini nampaknya mungkin.

Seiring berjalannya waktu hingga bulan Julai, syarikat penerbangan terbesar di Eropah Ryanair dan Manchester Airports Group pada hari Khamis melancarkan tindakan undang-undang untuk berusaha meminta pemerintah untuk melonggarkan peraturan sebelum musim yang paling menguntungkan di industri bermula.

Pada hari Rabu, 23 Jun, juruterbang, kru kabin dan ejen pelancongan akan berkumpul di Westminster, London tengah, dan di lapangan terbang di seluruh Britain untuk berusaha mendapatkan sokongan.

Industri penerbangan Britain lebih teruk dilanda wabah daripada rakan sejawatnya di Eropah, menurut data yang diterbitkan oleh juruterbang kesatuan pekerja BALPA pada hari Ahad.

Itu menunjukkan ketibaan dan keberangkatan harian ke United Kingdom turun 73 peratus pada hari rata-rata awal bulan ini dibandingkan dengan sebelum wabah, penurunan terbesar di Eropah. Sepanyol, Yunani dan Perancis turun kurang dari 60 peratus.

Lapangan terbang UK juga terjejas teruk, dengan lalu lintas masuk dan keluar dari lapangan terbang kedua paling sibuk di London, Gatwick turun 92 peratus, menurut data tersebut.

Masa hampir habis untuk industri ini, kata kesatuan itu.

“Tidak ada waktu untuk bersembunyi di balik pasukan petugas dan tinjauan,” kata setiausaha agung BALPA, Brian Strutton.

“BALPA menuntut agar Kerajaan UK bertindak bersama dan membuka laluan AS dan destinasi pelancongan percutian Eropah yang telah disekatnya tanpa bukti yang diterbitkan sama sekali.”

Lebih 45,000 pekerjaan telah hilang dalam penerbangan UK, dengan perkiraan menunjukkan bahawa 860,000 pekerjaan penerbangan, perjalanan dan pelancongan hanya ditopang oleh skema pemerintah. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *