Syarikat bas pentas beroperasi sepanjang laluan ke pusat vaksinasi Covid-19 di Sarawak, kata menteri negeri | PressCliff

Syarikat bas pentas beroperasi sepanjang laluan ke pusat vaksinasi Covid-19 di Sarawak, kata menteri negeri |  PressCliff
Pandangan umum mengenai pusat vaksinasi di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia di Kuala Lumpur 30 Mei 2021. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUCHING, 20 Jun – Syarikat bas panggung di Kuching, Kota Samarahan, Serian, Sri Aman, Sarikei, Sibu, Mukah dan Miri akan memperluaskan perkhidmatan mereka sepanjang perjalanan ke pusat vaksinasi (PPV) dari 18 Jun hingga 31 Ogos, kata Menteri Pengangkutan Negeri Datuk Lee Kim Shin.

Beliau berkata, inisiatif itu dibuat untuk mempercepat program imunisasi di negeri ini dan ia akan berada di bawah Program Tambang Bas Berharga RM1 yang dijalankan oleh kerajaan Sarawak.

Lee berkata sebagai tambahan, Sarawak Metro Sdn Bhd juga telah dijemput untuk menyokong inisiatif ini dengan memberikan perkhidmatan bas hidrogen secara percuma kepada orang ramai di sepanjang laluan yang menghubungkan PPV di Kuching.

“Pemerintah negeri menyadari sepenuhnya bahwa ada sejumlah orang yang tidak memiliki akses mudah ke PPV kerana jarak dari rumah mereka atau mempunyai anggota keluarga besar yang tidak dapat masuk ke dalam kereta yang sama di bawah SOP semasa untuk pengangkutan.

“Kerjasama (dengan syarikat bas) yang diberikan di sini akan membolehkan lebih banyak orang mendapat akses pengangkutan yang lebih baik dan berpatutan ke PPV,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Lee, jadual bas yang menghubungkan ke PPV sedang disusun dengan syarikat bas panggung dan akan dilancarkan kepada umum tidak lama lagi.

Bagi pihak kerajaan Sarawak, Lee juga mengucapkan terima kasih kepada syarikat-syarikat bas panggung dan juga Sarawak Metro Sdn Bhd kerana menyokong inisiatif kerajaan dengan memberikan perkhidmatan sedemikian dalam waktu singkat. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *