Switzerland terpaksa menunggu nasib kalah mati walaupun Shaqiri berganda | PressCliff


Pemain Switzerland, Xherdan Shaqiri meraikan menjaringkan gol ketiga menentang Turki di Stadium Olimpik Baku, Baku 20 Jun 2021. – Gambar Reuters

BAKU, 21 Jun – Xherdan Shaqiri menjaringkan dua gol ketika Switzerland menewaskan Turki 3-1 di Baku pada hari Ahad tetapi mereka harus menunggu untuk melihat apakah mereka mencapai 16 terakhir Euro 2020 sebagai salah satu daripada empat pasukan tempat ketiga terbaik.

Wales terus berada di tempat kedua dalam Kumpulan A berkat perbezaan gol yang unggul setelah tewas 1-0 kepada Itali.

Gol Shaqiri muncul selepas pembukaan babak pertama Haris Seferovic dan kedua-dua pasukan Irfan Kahveci menjaringkan gol tunggal Turki dalam kejohanan itu.

“Beberapa hari akan datang saya tidak dapat berbuat apa-apa. Kita harus menunggu, ”kata jurulatih Switzerland, Vladimir Petkovic.

“Saya optimis kita akan mara ke pusingan seterusnya.”

Bos Turki Senol Gunes mengatakan dia tidak akan mempertimbangkan untuk mundur walaupun pasukannya berada di tangga teratas kumpulan.

“Pemikiran saya bukan mengenai mengundurkan diri sekarang,” kata Gunes.

“Saya sangat sedih untuk keluar selepas ini. Pasukan ini cukup baik untuk mengatasi ini. Saya percaya pada bakat mereka. “

Petkovic membuat dua perubahan dari kekalahan besar pada hari Rabu kepada Itali, termasuk memberikan Steven Zuber sebagai permulaan pertama kejuaraan.

Gunes membawa bek tengah Merih Demiral kembali setelah menjatuhkan pertahanan Juventus kali terakhir, dengan pasukannya ingin mengelakkan kekalahan kompetitif ketiga berturut-turut untuk pertama kalinya sejak Euro 1996.

Switzerland membuka skor pada minit keenam, membungkam 17,000 penonton yang menyokong Turki kerana hubungan erat dan diplomatik antara Ankara dan Baku.

Seferovic menguburkan usaha rendah melepasi penjaga gawang Turki Ugurcan Cakir untuk gol ke-22 antarabangsa, setelah giliran Zuber dan hantaran.

Zuber terlibat lagi untuk 20 minit kedua kemudian, ketika Seferovic menahan bola dan hantarannya dibelok ke kaki sayap Eintracht Frankfurt.

Bekas lelaki Hoffenheim itu kemudian memberi makan kepada Shaqiri yang melengkung usaha yang luar biasa melewati Cakir yang tidak berdaya dari tepi kotak.

Shaqiri seharusnya menggandakan akaunnya untuk perlawanan kurang dari dua minit kemudian ketika larian meledak membuat pemain tengah Liverpool itu jelas dengan hanya penjaga gol yang harus dikalahkan, tetapi Cakir menyelamatkan dengan kakinya.

Zuber dalam bentuk

Tepat selepas setengah jam, pemain pertahanan kiri Mert Muldur menguji penjaga gol Yann Sommer dengan rembatan dari luar kawasan itu tetapi pemain berusia 32 tahun itu, yang menjadi ayah buat kali kedua awal minggu ini, menepis diri.

Kelebihan Switzerland dikurangkan pada separuh masa untuk menghantar penonton liar.

Hakan Calhanoglu memberi makan kepada Kahveci yang berkeliaran di luar kawasan itu sebelum melepaskan sepakan kaki kiri ke sudut atas untuk gol antarabangsa pertamanya.

Tetapi Switzerland mengembalikan kedudukan dua gol enam minit kemudian ketika Shaqiri meraih gol kedua.

Pemain berusia 29 tahun itu, yang menjaringkan hanya sekali dalam 22 penampilan kelab musim ini, sekali lagi menjaringkan gol dari Zuber yang lain setelah serangan balas pantas.

Dengan 20 minit untuk bermain, Switzerland masih memerlukan hantaran dua gol untuk bergerak di atas Wales ke tempat kedua.

Petkovic menambah semangat untuk menyerang dengan menggantikan penjaring gol Shaqiri dan Seferovic dengan Ruben Vargas dan Mario Gavranovic.

Tetapi Switzerland gagal menemui sasaran yang diperlukan dan nasib mereka berada di tangan hasil pihak lain. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *