Sri Lanka menyiasat tentera kerana ‘penghinaan’ umat Islam | PressCliff


Tentera Sri Lanka sedang menyiasat dakwaan bahawa tentera memaksa umat Islam berlutut di jalanan. – Gambar Reuters

COLOMBO, 20 Jun – Tentera Sri Lanka melancarkan siasatan hari ini setelah catatan media sosial menunjukkan tentera memaksa minoriti Muslim berlutut di jalanan sebagai hukuman kerana melanggar peraturan penguncian.

Pasukan bersenjata memerintahkan orang awam Muslim mengangkat tangan di udara sambil berlutut di jalan di bandar Eravur, kira-kira 300 kilometer ke timur ibu kota Colombo.

Penduduk tempatan mengatakan bahawa mereka menganggap perintah itu menjatuhkan maruah dan memalukan, sementara para pegawai mengakui bahawa pasukan tidak memiliki kekuatan untuk menjatuhkan hukuman tersebut.

Mangsa dalam perjalanan ke dua restoran untuk membeli makanan.

“Siasatan awal Polis Tentera telah dimulakan setelah beberapa gambar menjadi viral yang menggambarkan dugaan gangguan di wilayah Eravur,” kata tentera dalam satu kenyataan.

Dikatakan pegawai yang bertugas telah disingkirkan dan tentera yang terlibat memerintahkan untuk meninggalkan bandar.

“Tentera akan mengambil tindakan tatatertib yang paling ketat terhadap semua anggota tentera yang keliru,” tambah tentera, dalam pertunjukan kesediaan untuk menyiasat sendiri.

Sri Lanka berada dalam kurungan selama sebulan untuk menahan gelombang jangkitan koronavirus ketiga. Jumlah kematian akibat virus telah meningkat lebih dari empat kali ganda menjadi 2.531 sejak permulaan gelombang pada pertengahan April.

Tentera, yang menghadapi tuduhan melakukan jenayah perang dalam perang pemisah Tamil selama beberapa dekad yang berakhir pada tahun 2009, telah dikerahkan untuk membantu polis dan pihak berkuasa kesihatan menguatkuasakan sekatan virus.

Pemerintah berturut-turut telah menafikan bahawa tentera membunuh sekitar 40,000 orang awam pada peringkat akhir perang pemisah, yang meragut lebih dari 100,000 nyawa antara 1972 dan 2009. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *