Singapura: Ujian Wajib Covid-19 untuk penduduk lapan blok perumahan di Bukit Merah View setelah 21 kes dijangkiti dijumpai di blok | PressCliff


KKM mengatakan 21 kes Covid-19 telah dikesan di sembilan isi rumah yang berbeza di blok 119 Bukit Merah View. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 20 Jun – Penduduk dari lapan blok perumahan awam di Bukit Merah View harus menjalani ujian Covid-19 yang wajib setelah pihak berkuasa menemui 21 kes yang dijangkiti di kalangan penduduk di satu blok di sana.

Dalam satu kenyataan media malam tadi, Kementerian Kesihatan (KKM) mengatakan sedang menyiasat kemungkinan penularan Covid-19 di sekitar Bukit Merah View.

“Sejauh ini, 21 kes jangkitan Covid-19 telah dikesan di sembilan isi rumah yang berbeza di 119 Bukit Merah View,” tambahnya.

Serpihan virus Covid-19 juga dikesan dalam sampel air sisa yang dikumpulkan dari beberapa blok di kawasan itu, kata kementerian itu.

“Penyelidikan epidemiologi sedang dilakukan untuk menentukan hubungan dan sumber penularan.”

Penduduk di blok 116, 117, 118, 119, 124A, 124B, 125 dan 126 Bukit Merah View harus menjalani ujian Covid-19 wajib dalam usaha “untuk mengganggu penularan komuniti yang lebih luas dan tidak dapat dikesan,” kata KKM, sambil menambah bahawa ujian adalah pilihan bagi mereka yang telah menguji negatif Covid-19 dari 15 Jun dan seterusnya.

Sekiranya kes Covid-19 positif dikesan, KKM mengatakan ia akan mengasingkan kes itu, mengenal pasti semua kenalan rapat, menguji dan mengkarantina mereka untuk melindungi masyarakat daripada penularan selanjutnya.

Untuk mengesan kemungkinan kes asimtomatik dalam masyarakat, KKM juga akan melakukan ujian Covid-19 secara sukarela untuk pelawat dan mereka yang telah berinteraksi dengan penduduk blok ini antara 5 hingga 19 Jun.

“Kami mendorong individu-individu ini untuk tampil dalam pengujian,” kata KKM, sambil menambahkan bahawa pengujian akan dilakukan di paviliun harta tanah yang ditentukan di Bukit Merah View pada hari Ahad dan Isnin.

Kementerian juga menasihati penduduk untuk memantau kesihatan mereka dengan teliti dan segera berjumpa doktor sekiranya mereka merasa tidak sihat.

“Mereka yang masih menunggu keputusan ujian mereka disarankan untuk meminimumkan interaksi sosial sebanyak mungkin. Mereka harus terus memantau kesihatan mereka dan segera mendapatkan bantuan perubatan jika mereka merasa tidak sihat. “

Kluster di Bukit Merah View kini menjadi kelompok aktif terbesar di Singapura, dengan 70 jangkitan. Lima daripadanya ditambahkan semalam. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *