Shafie Apdal: Nyatakan wang kerajaan untuk komputer riba yang lebih baik dibelanjakan untuk vaksin Covid-19 untuk anak-anak Sabah | PressCliff


Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkempen di Tempasuk, Kota Belud, Sabah, 16 September 2020. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR 20 Jun – Bekas ketua menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengkritik tindakan kerajaan negeri dalam membeli komputer riba untuk pelajar sebagai sampah.

Sinar Harian melaporkan dia mengatakan bahawa dana yang digunakan untuk membeli komputer riba semestinya digunakan untuk membeli vaksin Covid-19 untuk pelajar dan guru sebagai gantinya, sehingga sekolah di Sabah dapat dibuka kembali.

“Beli vaksin untuk guru, pensyarah, dan semua siswa, kemudian buka semula sekolah. Dengan cara itu tidak perlu membazirkan wang untuk membeli komputer riba. Kami membelinya dengan harga berjuta-juta, namun kami tidak pernah belajar dari kesilapan masa lalu kami.

“Saya masih ingat ketika Datuk Seri Hishammuddin Hussein adalah menteri pendidikan, dan kami membelanjakan RM700 juta untuk komputer, kemudian memeriksa untuk melihat desa mana komputer tersebut diedarkan,” katanya semasa program perbincangan maya malam tadi.

Presiden Parti Warisan mengatakan dia bertugas sebagai menteri pembangunan luar bandar dan wilayah pada waktu itu, dan mengunjungi berbagai lokasi di Sarawak, Sabah dan pulau-pulau terpencil.

Di sana dia bertanya kepada pengetua sekolah mengapa komputer disimpan dan tidak digunakan, hanya untuk diberitahu bahawa mereka tidak mempunyai elektrik untuk menggunakan komputer.

“Laptop tidak boleh digunakan oleh pelajar kerana masalah dengan sambungan internet, terutama di kawasan pedalaman Sabah. Walaupun komputer riba diedarkan di Kota Marudu dan Pitas (di Kudat) tidak ada ‘line’, jadi ke mana perginya wang itu jika tidak membazir?

“Lebih baik menggunakan uang untuk vaksin, memberikannya kepada siswa, dan memerintahkan pembukaan kembali sekolah. Setelah selesai, kita perlu mengikuti semua prosedur operasi standard dengan memakai topeng muka, mencuci tangan, dan perkara lain sebagai langkah pencegahan, ”kata Shafie.

Ahli Parlimen Semporna itu menambah bahawa pembukaan semula sekolah akan memberi kesan buruk, terutama yang ekonomi.

“Ketika sekolah dibuka semula, ada banyak faedah. Anak-anak akan menaiki bas, membeli nasi lemak, dan dengan cara itu ekonomi kembali pulih, ”katanya.

Kerajaan negeri akan mengedarkan 10,000 komputer riba kepada pelajar Tingkatan Lima dan Enam dari keluarga miskin antara 19 Julai dan 18 Oktober, di bawah program Bantuan Ihsan Komputer.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *