Pusat vaksinasi Covid-19 baru ditubuhkan di Taman Mutiara Labuan | PressCliff


Fasa kedua vaksinasi di bawah Program Imunisasi Nasional berjalan lancar mengikut jadual di Stadium pusat vaksinasi (PPV) Stadium Indera Mulia di Ipoh, Perak pada 4 Jun 2021. – Gambar oleh Farhan Najib

LABUAN, 20 Jun – Pusat vaksinasi Covid-19 (PPV) baru ditubuhkan di Taman Perumahan Mutiara Sungai Bedaun di sini hari ini.

PPV baru, bekerjasama dengan jam tangan kejiranan Blok L Taman Mutiara (Rukun Tetangga) dan program Healthy Community Empower the Nation (Kospen) adalah untuk latihan vaksinasi lebih daripada 8,000 penduduk di bilik pangsapuri Taman Mutiara Blok L dan M, Perumahan LDA dan perumahan anggota tentera udara.

Kawasan ini kini berada dalam keadaan terkunci.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Alam Labuan, Rithuan Ismail mengatakan operasi pelaksanaan vaksinasi akan bermula esok (Isnin) dengan kapasiti 300 tembakan sehari.

“Kami berharap PPV baru dapat membantu kami agar semua penduduk (berusia 18 tahun ke atas) di empat kawasan diberi vaksin,” katanya kepada Bernama di pusat vaksinasi (PPV) yang baru dibuka di Dewan Mutiara, Taman Perumahan Mutiara di sini hari ini.

Rithuan yang juga ketua Pasukan Petugas Imunisasi Labuan Covid-19 mengatakan PPV akan dibuka kepada individu dari luar Taman Perumahan Mutiara setelah selesainya latihan vaksinasi di kawasan ini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Labuan, Dr Ismuni Bohari mengatakan bahawa Labuan telah ditempatkan di bawah fasa empat (pengendalian penyakit) dalam latihan vaksinasi nasional.

“Penghantaran 30,000 dos vaksin Covid-19 ke Labuan secara berperingkat dengan 20,000 dos akan tiba minggu depan. Kita mesti mempercepat vaksinasi untuk penduduk Labuan di empat PPV kita, kerana kita masih mempunyai 11,000 dos vaksin dalam simpanan, ”katanya.

Dr Ismuni mengatakan Labuan akan melakukan 5,000 inokulasi setiap hari untuk mencapai kekebalan kawanan pada pertengahan Julai, dengan bantuan pasukan sokongan dari negeri lain, sambil menambah bahawa dua lagi PPV akan dibuka tidak lama lagi selain pasukan bergerak untuk melakukan latihan vaksinasi untuk anak kapal di pelantar minyak atau saluran penghantaran.

Mengulas mengenai kluster Tembok Labuan yang baru dikesan semalam, Dr Ismuni mengatakan kluster tersebut dicetuskan oleh seorang warden penjara sebelum 46 tahanan lain dan kenalan rapat dijangkiti.

Katanya, gugusan Tembok Labuan, yang berasal dari Pusat Pembetulan Labuan (Penjara Labuan) di Jalan Bukit Timbalai Kampung Sungai Buton, mempunyai 51 kes sehingga hari ini, dengan 322 orang (termasuk ahli keluarga) telah menjalani ujian Covid-19 setakat ini.

Dr Ismuni berkata semua kakitangan operasi pusat pembetulan sejak semalam telah ditempatkan di dewan di sana untuk dikuarantin selama dua minggu. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *