Orang Brazil membantah peranan Bolsonaro dalam setengah juta kematian Covid-19 | PressCliff


Orang-orang berpartisipasi dalam demonstrasi menentang Presiden Brazil, Jair Bolsonaro menangani wabak penyakit coronavirus (Covid-19) dan untuk memakainya, di Sao Paulo, Brazil, 19 Jun 2021. – Gambar Reuters

RIO DE JANEIRO, 20 Jun – Ribuan orang turun ke jalan di seberang Brazil semalam untuk memprotes tindak balas pandemi Presiden Jair Bolsonaro, meledakkan pemimpin itu kerana tidak mendapat vaksin dengan cukup cepat dan kerana mempersoalkan perlunya memakai topeng.

Brazil melepasi 500,000 kematian akibat Covid-19 semalam, menurut Kementerian Kesihatan, jumlah kematian tertinggi di dunia setelah Amerika Syarikat.

Pemerintah menghadapi kritikan hebat kerana melepaskan peluang awal untuk membeli vaksin. Pembuat farmaseutikal Pfizer mengatakan pihaknya tidak mendapat sambutan terhadap tawaran menjual vaksin kepada pemerintah antara bulan Ogos hingga November tahun lalu.

“Kami memprotes pemerintah Bolsonaro yang genosida yang tidak membeli vaksin dan tidak melakukan apa-apa untuk mengurus rakyatnya pada tahun lalu,” kata Aline Rabelo, 36 tahun, ketika memprotes di pusat membeli-belah nasional di Brasilia.

Pejabat akhbar Bolsonaro tidak menanggapi permintaan untuk memberi komen. Hanya 11 peratus penduduk Brazil yang diberi vaksin sepenuhnya dan 29 peratus telah menerima dos pertama, data Kementerian Kesihatan menunjukkan.

Media Brazil melaporkan bahawa tunjuk perasaan telah diadakan di semua 26 negeri dan juga ibu kota Brasilia.

Banyak penunjuk perasaan menyebut 500,000 yang mati itu adalah bentuk pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh pemerintah ke atas rakyat Brazil. Mereka melaungkan, memukul gendang dan mengangkat papan tanda menuntut Bolsonaro dikeluarkan untuk jawatan.

“Setengah juta alasan untuk mengusir Bolsonaro,” baca satu tanda penunjuk perasaan di pusat bandar Sao Paulo.

Walaupun penganjur menjanjikan demonstrasi terbesar namun di lebih daripada 300 bandar, perhimpunan di Rio de Janeiro dan Brasilia pagi semalam nampaknya tidak lebih besar daripada demonstrasi besar terakhir pada 29 Mei.

Tunjuk perasaan di Sao Paulo, pusat bandar dan kewangan terbesar di Brazil, menyekat jalan raya utama di pusat bandar, di mana penunjuk perasaan membuka sepanduk seukuran blok kota yang menuntut “Hidup, Roti, Vaksin dan Pendidikan.” Tidak jelas bagaimana orang ramai berbanding dengan demonstrasi 29 Mei di sana.

Sebuah jawatankuasa Senat khas sedang meneliti tindak balas pandemi pentadbiran Bolsonaro, menyoroti usaha yang tertunda untuk mendapatkan vaksin sambil mengutamakan rawatan yang tidak terbukti untuk Covid-19.

Bulan lalu, sebuah tinjauan menunjukkan popularitas Bolsonaro telah turun ke posisi terendah baru dengan hanya 24 persen orang Brazil mengatakan pemerintahannya “baik” atau “hebat.” Pungutan suara yang sama menunjukkan saingan sayap kiri Bolsonaro, mantan Presiden Luiz Inacio Lula da Silva, akan menang dalam undian awal sekiranya pilihan raya 2022 diadakan hari ini. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *