Lima maut di sekolah Belgium runtuh | PressCliff


Pekerja penyelamat memeriksa runtuhan bangunan yang runtuh, sehari selepas tapak pembinaan sekolah runtuh sebahagiannya di bandar Antwerp di Belgia pada 19 Jun 2021. – Gambar AFP

BRUSSELS, 20 Jun – Lima pekerja bangunan disahkan meninggal dunia semalam sehari selepas tapak pembinaan sekolah runtuh sebahagiannya di bandar Antwerp di Belgia.

Dua mayat terakhir dikeluarkan dari runtuhan petang semalam, kata bomba Antwerp, yang bermaksud bahawa semua mangsa yang hilang kini telah dipertanggungjawabkan.

Raja Philippe dari Belgium melawat tempat kejadian semalam diiringi oleh Perdana Menteri Belgia Alexander De Croo.

Dua dari mereka yang mati berasal dari Portugal dan Romania, kata polis kepada media tempatan sementara kewarganegaraan pekerja yang mati tidak jelas.

Tetapi ketika tiga orang masih hilang, pekerja penyelamat mengatakan mereka mencari dua lagi Portugis dan seorang Rusia.

Sembilan orang lain cedera dalam kejadian pada petang Jumaat, dengan tiga orang masih dalam rawatan intensif sehari kemudian, tetapi tidak dalam keadaan kritikal, pihak bomba menulis tweet.

Oleh kerana sekolah itu masih dalam pembinaan, tidak ada pelajar yang hadir ketika kemalangan itu berlaku.

Punca keruntuhan itu tidak diketahui, tetapi semua mangsa adalah subkontraktor firma pembinaan Democo, lapor agensi berita Belga.

“Semua pekerja hancur,” kata Frederik Bijnens, pengarah urusan Democo, kepada Belga.

“Sekarang setelah perkhidmatan kecemasan telah melakukan semua yang mereka dapat, siasatan menyeluruh akan dimulakan untuk mengenal pasti punca kemalangan,” tambahnya. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *