Lembaga Lebuhraya Malaysia, firma kejuruteraan akan menyerahkan laporan terperinci mengenai keruntuhan perancah DASH dalam seminggu | PressCliff


Pandangan runtuhan perancah di tapak pembinaan Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) 20 Jun 2021. – Gambar melalui Twitter / Bernama

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Jurutera Perunding Zaidun Leeng Sdn Bhd (ZLSB) telah diarahkan untuk menyiapkan laporan terperinci dalam seminggu, mengenai runtuhnya perancah di Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) tapak pembinaan, semalam.

Kementerian Kerja Raya (KKR) memaklumkan bahawa laporan dari Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) mengenai kejadian yang berlaku di atas Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE) di Kota Damansara pada pukul 7.15 malam, juga akan dikaji sebelum tindakan selanjutnya dilakukan diambil.

Menurut kementerian, kejadian itu berlaku di kelima dari 14 lokasi di mana proses kejuruteraan yang sama akan dijalankan. Kerja telah disiapkan di empat lokasi.

“Selama proses penuangan konkrit, tapak pembinaan ditutup sepenuhnya mengikut prosedur standard.

“Pemeriksaan awal LLM mendapati bahawa reka bentuk perancah sudah teratur dan telah disahkan oleh Jurutera Perunding.

“Pekerjaan di 10 lokasi yang tersisa hanya dapat dilanjutkan setelah laporan audit oleh Independent Consulting Engineer (ICE) dikeluarkan,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam menyatakan kekesalan atas kejadian itu, kementerian mengatakan syarikat konsesi, Projek Lintasan Damansara Shah Alam Sdn Bhd (PLDSASB) telah diperintahkan untuk segera menghentikan pemalsuan dan memberikan bantuan yang sewajarnya kepada kedua pekerja yang cedera.

Sebagai langkah keselamatan, lorong kanan di kedua-dua jalan Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE) berhampiran kawasan pembinaan telah ditutup.

Dalam kejadian jam 7.15 malam semalam, dua pekerja Bangladesh berusia 20-an dan 40-an cedera selepas perancah logam runtuh di tapak pembinaan DASH. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *