Klinik demam dan kit Covid: Tokyo 2020 menunjukkan Olympic Village | PressCliff


Presiden Jawatankuasa Penganjur Olimpik Tokyo, Seiko Hashimoto dan walikota Village Olympic, Saburo Kawabuchi berpose untuk gambar semasa lawatan media di Olimpik dan Paralimpik Village 20 Jun 2021. – Gambar Reuters

TOKYO, 21 Jun – Penganjur Tokyo 2020 membuka pintu Perkampungan Olimpik kepada media pada hari Ahad, menunjukkan peningkatan virus termasuk klinik demam lebih dari sebulan sebelum Sukan dimulakan.

Penganjur berada di tempat sendiri sebelum upacara pembukaan 23 Julai, dan berusaha untuk membina keyakinan bahawa acara mega akan selamat untuk atlet dan masyarakat Jepun.

Pada hari Ahad, mereka melancarkan klinik virus khusus, memperingatkan bahawa minum secara berkumpulan di kampung itu akan dilarang dan mengatakan zon campuran untuk para tamu telah dihapus.

Poster amaran yang mendesak tindakan anti-virus termasuk pengudaraan bilik telah ditempatkan di seluruh bandar mini, yang boleh menampung 18,000 atlet dan ahli pasukan semasa Olimpik dan 8,000 semasa Paralimpik.

Sekilas pertama desa sejak penangguhan tahun lalu menunjukkan bandar maya di dalam bandar, dengan segala sesuatu dari taman permainan dan kedai bunga hingga pembersih kering dan mandian ais untuk atlet dan kakitangan.

Tapak ini membentang seluas 44 hektar tanah yang ditambak di Teluk Tokyo, dengan 21 menara penduduk, kantin 3.000 tempat duduk, taman, gim dan kemudahan rekreasi, lengkap dengan konsol Nintendo.

Pokok-pokok muda yang diharapkan penganjur akhirnya akan memberi naungan pada musim panas Tokyo yang sengit di sebuah kampung kosong yang hampir menyeramkan, hanya dihuni oleh pekerja, pengawal berseragam basikal dan anggota bomba yang melakukan latihan.

Tetapi hanya dalam beberapa minggu, semua itu akan berubah, dengan pasukan kebangsaan mengambil tempat tinggal dan hingga 3.000 kakitangan menguruskan semuanya dari perhentian bas autonomi hingga dapur yang menyajikan ribuan makanan.

‘Minum sendiri’

Hantu coronavirus, yang memaksa penangguhan Sukan tahun lalu, akan menggantung di kampung itu.

Klinik demam yang baru ditambahkan, terpisah dari kemudahan perubatan utama, akan digunakan untuk menguji dan mengasingkan orang yang disyaki dijangkiti virus atau dianggap sebagai kenalan rapat.

“Ini hanyalah satu lagi contoh bagaimana kita menguruskan hal-hal yang mungkin mengenai kemungkinan jangkitan Covid,” kata Takashi Kitajima, pengurus besar desa.

Ujian akan menjadi “cabaran terbesar”, dengan sekitar 20.000 dilakukan setiap hari, menurut Tetsuya Miyamoto, seorang pejabat dengan layanan perubatan Tokyo 2020.

Pasukan akan mengumpulkan sampel mereka sendiri untuk diproses di luar lokasi oleh pengendali swasta.

Langkah-langkah virus lain termasuk pengurangan tempat duduk untuk pengunjung, pelindung plexiglass antara peralatan gim, dan satu set pembersih tangan dan sabun untuk diserahkan kepada penduduk kampung.

Perkampungan ini akan menjadi sangat penting bagi atlet Sukan ini kerana mereka dilarang pergi ke tempat lain kecuali tempat latihan dan pertandingan.

Dan tidak akan berpesta, para pegawai memberi amaran.

“Pada dasarnya anda minum alkohol, anda diminta untuk minum sendiri,” kata Kitajima.

Katil kadbod yang boleh dikitar semula

Pesaing hanya boleh memasuki kampung sejurus sebelum acara mereka dan mesti keluar dalam masa 48 jam setelah disingkirkan atau pertandingan mereka berakhir.

Keadaannya tidak semestinya mewah, dengan bilik single berukuran sembilan meter persegi (100 kaki persegi) dan berkembar 12 meter persegi (130 kaki persegi).

Tempat tidur dibuat dari kadbod yang boleh dikitar semula, tetapi cukup kuat untuk berdiri dengan angkat besi yang hebat dan pemain bola keranjang yang menjulang tinggi, kata penganjur.

Kitajima menjanjikan protokol keselamatan yang sangat baik, dan atlet tidak mungkin menghadapi kekurangan air panas atau saluran air yang tidak menyenangkan yang menjadi tajuk utama di beberapa Sukan sebelumnya.

Pegawai Olimpik mengharapkan sebahagian besar dari mereka yang tinggal di desa akan diberi vaksin, tetapi peraturan itu berlaku tanpa mengira status inokulasi, dan atlet dapat diusir dari temasya tersebut jika mereka tidak mematuhi peraturan.

Dalam merasakan cabaran yang akan datang, seorang anggota delegasi Olimpik Uganda yang tiba di Jepun pada hari Sabtu menguji positif virus itu, walaupun dilaporkan telah divaksin dan menguji negatif sebelum melakukan perjalanan.

Langkah-langkah keselamatan akan dibuat untuk temasya seperti yang lain, dengan peminat luar negara sudah dilarang dan keputusan mengenai penonton domestik diharapkan segera pada hari Isnin.

Penentangan orang ramai terhadap temasya itu telah melunak dalam beberapa hari terakhir, meskipun segelintir penunjuk perasaan berdiri di luar kampung sambil berteriak menentang Olimpik ketika media berkeliling di lokasi tersebut.

Suatu tinjauan baru pada hari Ahad menunjukkan 86 peratus orang Jepun bimbang Sukan itu akan mencetuskan peningkatan semula kes virus.

Selepas temasya, kampung ini akan diubah menjadi ribuan kondominium mewah. Sebanyak 900 terjual sebelum penangguhan tahun lalu – ada yang mempunyai harga 170 juta yen (RM6.2 juta). – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *