Categories: KehidupanNews

Kini terdapat ‘persimpangan Shibuya’ di tengah-tengah KL (VIDEO) | PressCliff


Pandangan umum penyeberangan pejalan kaki scramble Baru di Bukit Bintang 18 Jun 2021. Lintasan pejalan kaki Scramble akan membolehkan pejalan kaki dari semua arah menyeberang, pada masa yang sama. – Gambar oleh Firdaus Latif

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


KUALA LUMPUR, 20 Jun – Kami mungkin tidak dapat melakukan perjalanan ke Jepun kerana keadaan pandemik sekarang tetapi anda boleh mengalami “Persimpangan Shibuya”Di pusat bandar KL. Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah melaksanakan aperebutan pejalan kakidi persimpangan Bukit Bintang yang sibuk yang bermula semalam.

Menurut DBKL, penyeberangan pejalan kaki baru akan dilakukanmengoptimumkan kemampuan berjalandi kawasan pejalan kaki dengan lalu lintas tinggi. Bukan hanya ini akan memberikan kemudahan yang lebih besar kepada pejalan kaki tetapi juga meningkatkan keselamatan jalan raya.

Daripada menunggu banyak perubahan cahaya, sistem baru akan menghentikan semua lalu lintas kenderaan dari semua arah, yang membolehkan pejalan kaki dapat melintas lurus dan menyerong pada masa yang sama.

Perjalanan pejalan kaki terletak di persimpangan Jalan Sultan Ismail dan Jalan Bukit Bintang di mana stesen MRT dan monorel Bukit Bintang berada.

Perebutan Shibuya di Tokyo adalah contoh paling ikonik dan sering disebut persimpangan pejalan kaki paling sibuk di dunia. Ia bahkan dipaparkan dalamFast and the Furious: Tokyo Drift.

Pada tahun 2016, dianggarkan sehingga 3,000 pejalan kaki melintasi persimpangan untuk setiap lampu hijau yang mempunyai selang waktu dua minit. Menurut tinjauan yang dilakukan pada tahun 2012, dianggarkan 1.5 juta pejalan kaki melintasi persimpangan setiap minggu.

Anda juga boleh menontonnyamakanan langsung dari persimpangandi YouTube. Kerana wabak itu, orang ramai tidak begitu besar seperti dulu. – SoyaCincau

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago