Ketua kampung boleh memberi jaminan kepada rakyat Sarawak tanpa dokumen pengenalan diri di pusat vaksinasi Covid-19, SDMC memberitahu | PressCliff


Gambar fail menunjukkan Timbalan Ketua Menteri Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah memerhatikan proses pendaftaran vaksinasi Covid-19 di Eastwood Valley Golf and Country Club di Miri, 18 Jun 2021. – Gambar ihsan Pejabat Timbalan Menteri

KUCHING, 20 Jun – Jawatankuasa Pengurusan Bencana negeri (SDMC) didesak untuk meminta bantuan daripada ketua kampung untuk mengesahkan status penduduk Sarawak, yang masuk untuk vaksinasi Covid-19 mereka tanpa temu janji sebelumnya tetapi tanpa sebarang bentuk pengenalan diri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ba’Kelalan Baru Bian mengatakan bahawa dia percaya bahawa banyak penduduk di kawasan pedalaman terpencil yang mempunyai kad pengenalan atau MyKads.

Dia mengatakan SDMC harus mengeluarkan arahan yang jelas dan tegas kepada petugas perubatan di lapangan.

“Saya tahu ramai di kawasan saya tidak mempunyai kad pengenalan diri walaupun mereka dilahirkan dan tinggal di sini selama bertahun-tahun.

“Setiap kampung mempunyai ketua atau ketua masyarakat sendiri dan mereka dapat mengesahkan bahawa setiap orang di komuniti mereka adalah ‘manusia’ yang berpotensi menjadi mangsa virus Covid-19, bahkan tanpa ada dokumentasi di tangan.

“Perkataan mereka harus cukup baik,” kata Baru dalam sebuah pernyataan ketika menjawab tuduhan bahawa beberapa petani asli dari Long San yang terletak di pedalaman Baram ditolak ketika mereka pergi ke pusat vaksinasi.

Dia mengatakan dia terkejut dan terperanjat ketika membaca bahawa orang asli tanpa IC ditolak oleh pusat vaksinasi di kawasan pedalaman.

“Ini adalah contoh lain dari perlunya arahan dan pedoman yang jelas dari SDMC dan perlunya petugas di lapangan untuk menggunakan budi bicara dengan akal dan belas kasihan.

“Petugas-petugas ini yang dikirim untuk memberikan vaksinasi harus diingatkan tentang tujuan misi mereka,” katanya, dengan menyatakan bahawa tujuan mereka adalah untuk melindungi mereka yang rentan.

Dia menambah bahawa bukan untuk barisan depan untuk memisahkan penduduk kampung ini dengan mereka yang mempunyai IC dan mereka yang tidak.

Dua hari yang lalu, ketua SDMC Datuk Amar Douglas Uggah memerintahkan siasatan terhadap dakwaan bahawa beberapa petani pribumi dari jauh di dalam Baram di Bahagian Miri ditolak oleh pusat vaksinasi Covid-19.

Dia menghubungi pegawai Kesihatan Miri Dr Raviwharmman Packierisamy untuk mendapatkan penjelasan berikutan laporan berita mengenai tuduhan tersebut.

Namun, Uggah, yang juga timbalan ketua menteri, mengatakan Dr Raviwharmman membantah menolak petani yang tidak memiliki dokumen kewarganegaraan mereka, dengan mengatakan bahawa Jabatan Kesihatan Miri mempunyai mekanisme untuk menangani mereka tanpa MyKad yang datang untuk vaksinasi mereka.

Sarawak telah mula menerima jalan masuk untuk vaksinasi Covid-19 di kawasan luar bandarnya kerana kesukaran logistik dan komunikasi untuk menjangkau penduduk yang tinggal jauh di pedalaman yang tidak bersambung dengan jalan raya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *