Kementerian Wanita untuk membantu membuka lebih banyak PPV untuk kumpulan sasaran | PressCliff


Datuk Seri Rina Harun bercakap dengan pemberita selepas menyampaikan sumbangan bakul makanan di Projek Perumahan Rakyat Desa Rejang, 20 Jun 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan membuka lebih banyak pusat vaksinasi (PPV) untuk kumpulan sasaran untuk mempercepat proses mencapai kekebalan kawanan dan membantu memenuhi matlamat yang ditetapkan di bawah rancangan pemulihan nasional.

Menterinya Datuk Seri Rina Mohd Harun mengatakan untuk mencapai tujuan itu, KPWKM bekerjasama dengan pelbagai pihak termasuk kementerian, agensi, sektor swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk memastikan proses vaksinasi dipercepat.

“Sebagai contoh, lebih daripada 50 peratus daripada 2.4 juta warga emas yang mendaftar untuk vaksin telah menerimanya, dengan 10 persen dari mereka telah menyelesaikan dua dos.

“Bagi orang kurang upaya (OKU), vaksinasi sedang giat dilakukan. Selain PPV di Kompleks Persatuan Orang Buta Malaysia (MAB) dan PPV pemacu pertama untuk OKU, kami akan membuka lebih banyak PPV khas untuk kumpulan sasaran ini, ”katanya.

Dia bercakap kepada wartawan setelah menyampaikan sumbangan bakul makanan di Projek Perumahan Rakyat Desa Rejang, yang berada di bawah perintah kawalan pergerakan yang dipertingkatkan (EMCO) dari 18 Jun hingga 1 Julai.

Di samping itu, KPWKM juga telah menggerakkan sukarelawan di bawah agensinya, termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Yayasan Kebajikan Negara dan Skuad Prihatin Negara dalam proses pendaftaran dan advokasi kumpulan sasaran.

Sementara itu, Rina juga meminta agar vaksinasi anak-anak dipercepat karena lebih dari 82.000 di antaranya telah dijangkiti Covid-19.

Katanya, proses vaksinasi bagi pelajar yang akan menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) juga harus diberi keutamaan untuk melindungi mereka.

Sebanyak 3,000 bakul makanan dan juga barangan yang disumbangkan oleh pihak lain, termasuk NGO, diedarkan di kalangan penduduk PPR Desa Rejang hari ini. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *