Jordan bertempur untuk menyelamatkan ikan mas Laut Mati yang jarang ditemui | PressCliff


Jordan berlumba-lumba untuk menyelamatkan ikan langka kecil dari kepupusan kerana paras air yang jatuh sebahagiannya dipicu oleh pemanasan global yang mengancam akan mengeringkan habitat terakhirnya. – Gambar AFP

AMMAN, 20 Jun – Jordan bersaing dengan masa untuk menyelamatkan seekor ikan langka dari kepupusan kerana paras air yang jatuh sebahagiannya dipicu oleh pemanasan global yang mengancam akan mengeringkan habitat terakhirnya.

Tongkat gigi Laut Mati – nama saintifik Aphanius membubarkan richardsoni – telah berada dalam senarai merah Kesatuan Antarabangsa untuk Percakapan Alam Semenjak 2014.

IUCN memberi amaran bahawa “eksploitasi perairan pegas dan perubahan iklim” adalah ancaman besar yang dihadapi ikan berwarna perak sepanjang empat sentimeter.

“Ikan ini diancam kepupusan di peringkat global. Ia endemik di sini dan tidak ada di tempat lain, ”kata Ibrahim Mahasneh, pengurus rumah terakhir ikan, Cagar Alam Fifa.

Terletak kira-kira 140 kilometer di barat daya Amman di Jordan Rift Valley dan 60 kilometer ke selatan Laut Mati, kawasan ini merupakan kawasan simpanan air terendah di Bumi.

Ditubuhkan pada tahun 2011, kawasan simpanan terdiri dari sekitar 20 kilometer persegi. Letaknya sekitar 426 meter (1.400 kaki) di bawah permukaan laut dan diuruskan oleh badan bebas, Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN).

Walaupun kerajaan Hashemite terutama gurun, kawasan lahan basah ini dilintasi oleh sungai dan merupakan rumah bagi berbagai spesies tumbuhan dan hidupan liar termasuk burung.

“Kami memiliki rencana untuk menyelamatkan dan membiakkan ikan ini … untuk membuat habitat semula jadi untuk membiak dan pada masa yang sama untuk mengurangkan ancaman yang ada,” tambah Mahasneh.

“Kawasan cadangan adalah rumah terakhir bagi spesies ikan yang terancam ini,” kata penyelidik alam sekitar Abdallah Oshoush yang bekerja di kawasan cadangan.

‘Khazanah berharga’

Ikan jantan juga mempunyai garis-garis biru di sisinya, sementara betina memiliki garis hitam yang tidak lengkap.

Tidak diketahui berapa banyak yang masih ada, tetapi “program pemantauan telah memperingatkan penurunan yang jelas dalam kehadiran ikan ini dalam beberapa tahun terakhir,” kata Oshoush.

Di antara ancaman lingkungan yang menyebabkan angka menurun adalah “penurunan permukaan air karena curah hujan rendah dan perubahan lingkungannya, serta kehadiran ikan lain yang memakannya dan telurnya.”

Para penyelidik kini bersiap untuk membuka kolam buatan hanya untuk penutup gigi sehingga mereka dapat tumbuh dengan selamat dan telurnya tidak dimakan oleh pemangsa. Setiap musim, seekor betina menghasilkan sekitar 1,000 telur.

Tujuannya adalah untuk melepaskan ikan muda kembali ke persekitaran semula jadi.

“Di Jordan tinggal dua spesies ikan unik yang tidak ada di tempat lain di dunia. Ini adalah khazanah berharga kita dan mesti dipelihara untuk ekosistem kita, ”kata jurucakap RSCN Salem Nafaa.

Dua dekad yang lalu RSCN berjaya menyelamatkan ikan Aphanuis Sirhani yang terancam punah di satu-satunya habitatnya di rizab Azraq, kira-kira 110 kilometer ke timur Amman.

Ini mendapat nama ilmiahnya dari Wadi Sirhan, yang meluas dari Semenanjung Arab hingga Azraq, tetapi umumnya dikenal dalam bahasa Inggeris sebagai Azraq killifish.

Panjangnya kira-kira enam sentimeter, ia juga berwarna perak tetapi betina kelihatan manakala lelaki mempunyai jalur hitam.

Pemangsa, burung

“Pada tahun 2000, tidak ada lebih dari 500 zat pembunuh Azraq di oasis, yang berarti ia hampir punah,” kata Nashat Hmaidan, pengarah Pusat Pemantauan Keanekaragaman Hayati RSCN.

“Ini menurun tajam, dan mencapai hanya 0,02 persen dari jumlah ikan di oasis,” katanya, menyalahkan ikan pemangsa dan burung migrasi lain serta penurunan permukaan air.

RSCN mengkaji kitaran hidup ikan dan menentukan bahawa ia memerlukan air dangkal untuk bertelur, dan harus diasingkan dari spesies lain untuk peluang hidup yang terbaik.

“Kami mengumpulkan 20 ekor ikan selama dua tahun dan memasukkannya ke kolam konkrit yang dirancang untuk pembiakan.”

Setelah ikan pertama dilepaskan kembali ke perairan, pasukan melihat kehadirannya telah meningkat dari 0,02 persen menjadi hampir 50 persen. “Ini kejayaan besar,” tambahnya.

Dua puluh tahun kemudian, Azraq membunuh hampir 70 peratus ikan di perairan. Tetapi dia mengingatkan tujuannya sekarang adalah bahwa jumlahnya “tidak boleh turun di bawah 50 persen”.

Hazem Hrisha, pengarah rizab Azraq Wetland, menekankan keanekaragaman hayati yang penting, dengan lebih daripada 133 spesies tumbuhan dan lebih daripada 163 spesies invertebrata.

Cagar alam “terletak di jalur migrasi burung yang paling penting,” katanya, sambil menambahkan dua pertiga spesies burung yang ditemukan di kerajaan itu telah direkam di Azraq. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *