Jawatan kosong Timbalan Presiden PKR, jawatan naib presiden yang akan diisi pada pemilihan parti akan datang, kata parti kedua | PressCliff


Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail bercakap semasa sidang media di HQ parti itu di Petaling Jaya 3 Mei 2021. – Gambar oleh Miera Zulyana

KUALA LUMPUR 20 Jun – Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah bersetuju untuk tidak mengisi beberapa jawatan kosong di peringkat pusat sehingga pemilihan parti diadakan.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengatakan ini diputuskan dalam mesyuarat MPP yang diadakan pada 1 Mei, berikutan beberapa jawatan tertinggi seperti timbalan presiden, naib presiden dan anggota dewan masih kosong.

“Dengan ini, pemilihan parti di peringkat pusat akan kekal status quo tanpa kita mengisi jawatan kosong setelah beberapa rakan lama kita keluar dari parti,” katanya dalam ucapan alu-aluannya pada Kongres Nasional Tahunan 2020 parti itu hari ini.

Jawatan itu kosong setelah bekas timbalan presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan bekas naib presiden, Datuk Zuraida Kamaruddin meninggalkan parti itu tahun lalu, sementara Xavier Jayakumar mengumumkan peletakan jawatannya sebagai naib presiden PKR dan sebagai anggota Mac lalu.

Saifuddin juga mengumumkan bahawa Kongres Nasional Tahunan 2021 akan diadakan serentak dengan Kongres 2022 tahun depan.

Katanya, mesyuarat agung tahunan (AGM) untuk bahagian akan diadakan tahun depan, tetapi laporan tahunan masing-masing akan diserahkan kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) tahun ini.

Saifuddin juga mengatakan bahawa bahagian Sungai Buloh dianugerahkan bahagian itu dengan jumlah pendaftaran parti baru tertinggi dengan kira-kira 6,259 anggota baru menyertai parti itu antara 16 November dan 29 April tahun ini.

Sementara itu, ketua setiausaha PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata parti itu mempunyai 2,028 cawangan di seluruh negara, termasuk 259 cawangan baru yang didaftarkan tahun ini.

“Kami telah memutuskan untuk memiliki satu cabang di tempat pemungutan suara untuk kerusi yang dapat dimenangi yang menjadi sasaran parti,” katanya dalam ucapan alu-aluannya di kongres tersebut.

Kira-kira 2,000 perwakilan menyertai kongres hampir melalui aplikasi Zoom, bermula jam 8 pagi. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *