Iran mengatakan bahawa rundingan nuklear akan ditangguhkan untuk rundingan di ibu negara | PressCliff


Ebrahim Raisi memenangi pilihan raya presiden Iran pada hari Jumaat dan akan memegang jawatan pada awal Ogos. – Gambar Reuters

DUBAI, 20 Jun – Perunding untuk Iran dan enam kuasa dunia hari ini akan menangguhkan rundingan mengenai menghidupkan semula perjanjian nuklear 2015 mereka dan kembali ke ibu kota masing-masing untuk berunding kerana perbezaan yang masih ada tidak dapat diatasi dengan mudah, kata ketua perwakilan Teheran.

“Kami sekarang lebih dekat dari sebelumnya untuk kesepakatan tetapi jarak yang ada antara kami dan perjanjian tetap ada dan menjembataninya bukanlah pekerjaan yang mudah,” kata Abbas Araqchi kepada TV kerajaan Iran dari Vienna. “Kami akan kembali ke Teheran malam ini.”

Tidak jelas kapan rundingan rasmi akan disambung semula.

Seorang garis keras, Ebrahim Raisi, memenangi pilihan raya presiden Iran pada hari Jumaat dan akan mengambil alih jawatan pada awal Ogos, menggantikan pragmatis Hassan Rouhani. Tetapi ini tidak mungkin mengganggu usaha Iran di bawah Pemimpin Tertinggi Ayatollah Ali Khamenei, yang telah mengatakan terakhir mengenai semua dasar utama, untuk memulihkan perjanjian nuklear dan menyingkirkan sekatan minyak dan kewangan AS yang sukar.

Rundingan telah berlangsung di Vienna sejak April untuk mengetahui sifat dan urutan langkah-langkah yang harus diambil oleh Iran dan Amerika Syarikat untuk melakukan aktiviti nuklear dan sekatan untuk kembali sepenuhnya mematuhi perjanjian nuklear.

Washington di bawah Presiden Donald Trump ketika itu menolak perjanjian itu pada tahun 2018, dan mengatakan ia terlalu cacat untuk menghilangkan risiko Iran mengembangkan keupayaan senjata nuklear, dan mengenakan sekatan ke atas Republik Islam.

Iran sejak itu telah melanggar batasan ketat perjanjian pengayaan uranium walaupun telah mengatakan langkahnya akan dibatalkan jika Amerika Syarikat membatalkan semua sekatan.

“Merapatkan jurang memerlukan keputusan yang harus diambil oleh pihak lain (Washington). Saya harap pada pusingan seterusnya kita akan menempuh jarak dekat ini walaupun sukar, ‚ÄĚkata Araqchi.

Israel: jangan berunding dengan pemerintah baru yang ‘kejam’

Musuh musuh Republik Islam, Israel, hari ini mengecam pemilihan Raisi dan mengatakan itu akan menjadi “rejim hangmen kejam” dengan kekuatan dunia yang tidak boleh merundingkan perjanjian nuklear baru.

“Pemilihannya adalah, kesempatan terakhir bagi kekuatan dunia untuk bangun sebelum kembali ke perjanjian nuklear, dan memahami dengan siapa mereka melakukan perniagaan,” kata Perdana Menteri Israel Naftali Bennett dalam satu kenyataan.

Raisi tidak pernah secara terbuka membahas tuduhan mengenai perannya dalam apa yang disebut oleh Amerika Syarikat dan kumpulan hak asasi manusia sebagai eksekusi luar biasa terhadap ribuan tahanan politik pada tahun 1988.

Bennett, seorang nasionalis di atas koalisi partisan, telah menentang oposisi pendahulu konservatif Benjamin Netanyahu terhadap perjanjian nuklear, yang membatasi projek yang berpotensi membuat bom atom Israel dianggap terlalu lemah.

Raisi, seperti Khamenei, telah menyokong rundingan nuklear sebagai jalan untuk membatalkan sekatan AS yang telah merosakkan ekonomi berasaskan minyak Republik Islam dan secara dramatik memburukkan lagi kesulitan ekonomi, sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati.

Kerajaan baru akan berharap untuk mendapatkan kredit atas segala keuntungan ekonomi yang timbul dari kebangkitan semula perjanjian, sesuatu yang mungkin dilakukan oleh pemerintah keluar sebelum Raisi mengambil alih jawatan.

“Sekiranya kesepakatan itu diselesaikan ketika Rouhani adalah (masih) presiden, Raisi tidak dapat dikritik oleh penyokong garis keras kerana memberikan konsesi kepada Barat,” kata seorang pegawai pemerintah yang dekat dengan perundingan itu kepada Reuters. “Juga Rouhani, bukan Raisi, akan disalahkan atas masalah masa depan mengenai kesepakatan itu.”

Beberapa pegawai Iran memberitahu Reuters bahawa pasukan perunding Iran akan tetap utuh sekurang-kurangnya selama beberapa bulan di bawah presiden Raisi.

“Siapa yang dipilih Raisi sebagai menteri luarnya akan mengungkapkan pendekatan kebijakan luar negeri pemerintah baru,” kata seorang pegawai lain. “Tetapi kebijakan nuklear pendirian tidak diputuskan oleh pemerintah” tetapi oleh Khamenei. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *