Hospital medan Covid-19 Labuan mula beroperasi pada Sabtu depan, kata pengarah Dept Kesihatan | PressCliff


Anggota tentera dan tentera Malaysia dalam pakaian PPE semasa sesi kering di Unit Rawatan Rapi Medan Kepala Batas, Hospital Kepala Batas 25 Mei 2021. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

LABUAN, 20 Jun – Jawatankuasa Pengurusan Bencana Alam Labuan telah memutuskan untuk menjadikan dewan serbaguna Labuan Corporation menjadi hospital lapangan kerana berdekatan dengan Hospital Nukleus Labuan.

Dewan serbaguna kini digunakan sebagai pusat karantina berisiko rendah dengan kapasiti 300 tempat tidur.

Pengarah Jabatan Kesihatan Labuan, Dr Ismuni Bohari berkata, hospital lapangan dengan 100 tempat tidur (empat tempat tidur diperuntukkan untuk unit rawatan intensif transit) akan menampung pesakit kategori tiga dan empat Covid-19.

“Mulai Selasa minggu depan (22 Juni), kami akan mulai membuat persiapan untuk mengubah pusat karantina menjadi rumah sakit lapangan dan pada hari Sabtu (26 Jun) ia akan beroperasi.

“Rumah sakit lapangan adalah sebahagian daripada usaha kami untuk memberikan rawatan yang kondusif dan komprehensif untuk pesakit Covid-19.

“Setelah melakukan kajian menyeluruh (disebabkan lonjakan kes Covid-19), kami meminta Kementerian Kesehatan (KKM) untuk mendirikan rumah sakit lapangan ini dengan kerjasama erat dari Angkatan Bersenjata Malaysia (ATM),” katanya kepada Bernama di pusat vaksinasi (PPV) yang baru dibuka di Dewan Mutiara, Taman Perumahan Mutiara di sini hari ini.

Dr Ismuni berkata pesakit kategori tiga dan empat adalah mereka yang memerlukan bantuan oksigen perubatan.

“Namun, pesakit dengan kondisi pasca-Covid-19 (pesakit di semua usia menderita sakit, kesukaran bernafas, hiperlipidemia, malaise dan keletihan dan hipertensi) akan dirawat di Hospital Nukleus Labuan,” kata Dr Ismuni.

Dia menjelaskan bahawa kapasiti pusat karantina berisiko rendah kedua di Institut Latihan Industri (ILP) akan dimaksimumkan untuk pesakit kategori satu dan dua Covid-19.

“Kami akan memindahkan mereka yang menjalani karantina di dewan serbaguna ke ILP kerana persiapan untuk hospital lapangan akan bermula pada hari Selasa,” katanya.

Dr Ismuni berkata, Covid-19 Varian of Concern (VOC) dipercayai telah tersebar secara meluas di komuniti setempat, yang menyebabkan lonjakan kes positif dalam beberapa minggu terakhir.

“Rumah sakit lapangan adalah untuk kita mempersiapkan kemungkinan peningkatan kes Covid-19 lebih lanjut,” katanya.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada hari Sabtu berkata, Angkatan Tentera Malaysia akan membina sebuah hospital lapangan di Labuan untuk menampung jumlah pesakit Covid-19 yang semakin meningkat di sini.

Ismail Sabri berkata pasukan teknikal ATM akan dikerahkan ke Labuan pada Selasa depan dengan lapan doktor, termasuk pakar, dan 30 anggota paramedik.

Beberapa bahagian di Labuan telah dikurung dari 15 Jun hingga 28 Jun, termasuk lapan kawasan di pusat bandar, iaitu Kampung Sungai Keling; Simpang Sahari di Kampung Bukit Kalam; perkampungan perairan Kg Patau-Patau 1 dan 2; Taman Perumahan Mutiara Sg Bedaun; Kampung Layang-Layangan; Kampung Durian Tunjong dan Kampung Tanjung Aru. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *