Foden England membalas kritikan Southgate | PressCliff


Pemain Scotland, Kieran Tierney beraksi dengan Phil Foden dari England di Stadium Wembley, London, Britain – 18 Jun 2021. – Gambar Reuters

LONDON, 21 Jun – Phil Foden telah mempertahankan Gareth Southgate setelah pengurus England itu dikritik kerana pasukannya beraksi di Euro 2020.

Pemilihan dan taktik pasukan Southgate dibantah di beberapa peringkat setelah England menjaringkan gol sekali dalam dua perlawanan pertama mereka.

Keputusan seri 0-0 pada hari Jumaat menentang saingan lama Scotland di Wembley berakhir dengan England disemarakkan oleh peminat mereka yang kecewa.

The Three Lions hanya berjaya menghasilkan tiga tembakan tepat, menyebabkan Southgate gagal memanfaatkan sepenuhnya bakat sebagai pelindungnya.

Walaupun permulaannya perlahan, England menuju ke perlawanan Selasa menentang Republik Czech dengan mengetahui kemenangan akan mendapat tempat pertama dalam Kumpulan D.

Penyerang Manchester City, Foden, bersikeras Southgate tidak mempunyai alasan untuk mendengarkan keraguan.

“Dia adalah jurulatih yang hebat. Bekerja dengannya setiap hari anda dapat melihat seperti apa dia, ”kata Foden kepada talkSPORT.

“Dia selalu mempunyai punggung pemain dan saya percaya bahawa taktiknya hebat sehingga semua orang negatif ini tidak tahu apa yang mereka bicarakan kerana Gareth adalah pelatih yang hebat.

“Saya percaya pada rakan sepasukan saya. Saya melihat kami setiap hari dalam latihan dan berapa banyak pemain kreatif mencipta peluang.

“Saya rasa ia akan datang dalam permainan berikutnya dan kami akan membuat lebih banyak lagi sehingga saya tidak melihatnya sebagai perhatian sama sekali.”

Foden menikmati kempen hebat di City, menjaringkan 16 gol dan memenangi Liga Perdana Inggeris dan Piala Liga, serta dinobatkan sebagai pemain muda musim ini.

Pemain berusia 21 tahun itu sejauh ini tidak dapat membawa form itu ke Euro, tetapi dia menolak dakwaan bahawa dia sedang berjuang untuk menyesuaikan diri dengan formasi pilihan Southgate.

“Kami tidak bermain dengan cara yang sangat berbeza, ini adalah formasi yang serupa, jadi saya rasa saya baik-baik saja,” katanya.

“Jelas saya masih boleh melakukan yang lebih baik tetapi saya percaya saya boleh bermain untuk England seperti saya bermain untuk kelab saya.”

Foden telah memakai potongan rambut berambut perang sejak tiba di persahabatan pra-kejohanan England, mencetuskan perbandingan dengan penampilan legenda England Paul Gascoigne di Euro 96.

Kini Foden telah meyakinkan seluruh pasukan England untuk menyalin penampilannya yang menarik jika mereka memenangi kejohanan.

“Adakah anda tahu apa, saya memberitahu pasukan bahawa jika kami menang, mereka harus mendapatkan potongan rambut yang sama seperti saya dan mereka semua bersetuju,” kata Foden.

“Mudah-mudahan jika kami memenangkannya, anda akan melihat semua orang dengan potongan rambut yang sama. Saya rasa Romania melakukannya (di Piala Dunia 1998) jadi saya akan membuat semua orang mendapat potongan rambut yang sama, yang akan menjadi lucu. ” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *