Exco negeri: Lebih 1,700 premis di Pulau Pinang diperintahkan untuk ditutup kerana pelanggaran SOP Covid-19 | PressCliff


Exco negeri Pulau Pinang Jagdeep Singh Deo bercakap semasa sidang media di Komtar, George Town 6 Ogos 2020. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

GEORGE TOWN, 20 Jun – Lebih dari 1,700 premis di Pulau Pinang telah diperintahkan untuk ditutup oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP).

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar dan Desa negeri Jagdeep Singh Deo hari ini mengatakan bahawa kerajaan negeri akan terus mengutamakan kesihatan dan keselamatan awam dengan memastikan bahawa SOP dipatuhi dengan ketat.

“Saya percaya bahawa kita sudah sampai ke tahap di mana semua orang tahu apa yang harus dilakukan. Kami juga ingin menolong ekonomi, tetapi bahagian yang paling penting sekarang adalah memastikan keselamatan awam untuk menghentikan penghantaran Covid-19, ”katanya pada sidang media sebelum mengedarkan barang makanan kepada barisan hadapan di sebuah pusat karantina hotel di Tanjung Bungah di sini hari ini .

Jagdeep juga mengatakan bahawa, setakat ini, kedua-dua MBPP dan MBSP telah melakukan pemeriksaan SOP di lebih dari 1.99 juta premis di seluruh negeri sejak permulaan perintah kawalan pergerakan (MCO) pertama di seluruh negara pada 18 Mac tahun lalu.

Dia mengatakan bahawa kadar pematuhan SOP di Pulau Pinang masih tinggi, dengan kadar pematuhan yang dicatatkan di pulau dan daratan masing-masing berada pada 99,5 persen dan 99,3 persen.

“Kami menjangka akan mencapai dua juta cek SOP pada hari esok,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *