Emas untuk Hup, perak lain untuk Jonathan di Kazakhstan | PressCliff


KUALA LUMPUR, 21 Jun – Pelompat tinggi nasional, Lee Hup Wei telah memperkuat peluangnya untuk mendapatkan tempat di Olimpik Tokyo setelah memenangi Kejohanan Atletik Peringatan Qosanov di Almaty, Kazakhstan, hari ini.

Pemain berusia 34 tahun itu memperoleh emas setelah melepaskan jarak 2.10 meter (m), jauh di bawah kedudukan terbaiknya dari 2.29m pada tahun 2019.

Ia adalah sedikit peningkatan dari set terbaik 2.05m musimnya di Grand Prix Atletik Terbuka Malaysia (GP) pada bulan April walaupun dia terseliuh pergelangan kakinya hari ini.

Timur Rakhmatullaev dari Uzbekistan meraih perak setelah dia dan Alexandr Timoshin dari Kazakhstan masing-masing melepasi 2.08m.

Sementara itu, pelari pecut Jonathan Nyepa dan Muhammad Ilham Suhaimi masing-masing meraih perak dan gangsa dalam dasbor 200m lelaki.

Jonathan, yang juga meraih perak dalam 100m semalam, mencatat masa 21.76 saat sementara Muhammad Ilham selesai pada 21.92 saat. Vitaliy Zems dari Kazakhstan meraih emas pada 21.19s.

Dalam lompat jauh lelaki, Muhammad Hakimi Ismail ketinggalan podium hanya 0.19 sentimeter setelah melonjak 15.62m.

Hamid Iran Reza Kia (16.18m) meraih emas, Ivan Denisov dari Uzbekistan (16.10m) perak dan Islam Sibagatullin (15.81m) gangsa.

Pengurus pasukan kebangsaan, Datuk Wan Hisham Wan Salleh merasakan bahawa perjumpaan tersebut telah memenuhi tujuannya dalam memberi pendedahan kejohanan yang sangat diperlukan kepada para atlet, yang telah berjalan lebih dari setahun tanpa pertandingan antarabangsa kerana wabak COVID-19.

“Secara keseluruhan, ini adalah pendedahan yang baik untuk atlet, tetapi mereka memerlukan lebih banyak pertandingan di peringkat antarabangsa dan sokongan berterusan dari semua pihak. Hup Wei berjaya memperoleh mata tambahan untuk kedudukan dunianya (menuju kelayakan Olimpik).

“Selepas ini, kita harus menangani kecederaan yang dialami oleh (pelompat panjang) Andre Anura Anuar, Hup Wei dan Hakimi. Hup Wei semestinya baik-baik saja dalam satu atau dua minggu, Hakimi mengalami kecederaan tulang sementara Andre mengalami kecederaan hamstring berulang, ”katanya ketika dihubungi.

Semalam, Connie Chu Kang Ni merangkul emas dalam diskus wanita sementara Rayzam Shah Wan Sofian meraih gangsa dalam 110m rintangan lelaki. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *