Categories: NewsPerniagaan

Di sebalik gencatan senjata Airbus-Boeing ada saingan biasa: China | PressCliff


Anggota kakitangan berdiri di hadapan jet penumpang C919 asal China setelah mendarat semasa penerbangan sulungnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Pudong di Shanghai, 5 Mei 2017. – Gambar Reuters

PARIS, 20 Jun – Sementara Amerika Syarikat dan Eropah melancarkan pertempuran perdagangan selama 17 tahun atas subsidi kepada Boeing dan Airbus, China mencurahkan wang ke dalam pesawat komersialnya sendiri untuk mengambil duopoli penerbangan Barat.

Ini mengambil ancaman bersama bagi AS dan Eropah untuk akhirnya mengakhiri perselisihan mereka minggu lalu, kerana kedua-dua pihak menandatangani gencatan senjata selama lima tahun yang menangguhkan tarif tit-for-tat.

Presiden AS Joe Biden menjelaskan dalam lawatannya ke Brussels pada hari Selasa: Washington dan Brussels mesti “bekerjasama untuk mencabar dan melawan amalan bukan pasaran China dalam sektor ini yang memberikan keuntungan yang tidak adil kepada syarikat China”.

Selama empat tahun kebelakangan ini, pengeluar syarikat komersial Aircraft Corporation of China (Comac) telah menjalankan penerbangan uji coba untuk pesawat C919 berbadan sempit 168 tempat duduknya, yang berpotensi menyaingi pesawat Airbus A320 dan Boeing B737.

Comac berharap dapat memperoleh sijil kelayakan udara dari pengatur lalu lintas udara China tahun ini, bertepatan dengan ulang tahun ke-100 Parti Komunis China.

Pesawat ini menerima subsidi negara antara AS $ 49-AS $ 72 bilion (RM203-RM300 bilion), lebih banyak daripada bantuan yang diberikan oleh Airbus dan Boeing oleh pemerintah mereka, menurut Scott Kennedy, penasihat kanan di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa di Washington.

“Masalah yang sangat nyata adalah China memanipulasi pasar dalam memainkan Airbus dan Boeing satu sama lain dan menuntut transfer teknologi sebagai syarat untuk pesanan,” kata Richard Aboulafia, pakar penerbangan di Teal Group, sebuah firma analisis pasar yang berpusat di Virginia.

Trafik udara China telah pulih jauh lebih cepat daripada di tempat lain di dunia kerana negara itu menyebabkan wabak coronavirus berada di bawah kawalan relatif sebelum yang lain tahun lalu.

Boeing percaya bahawa pasaran China akan memerlukan 9,360 pesawat dalam 20 tahun ke depan, seperlima dari jumlah dunia.

Ini boleh menjadi angin ribut besar untuk A320 dan 737 MAX, walaupun China belum membenarkan pengembalian pesawat Boeing, yang didasarkan selama 20 bulan di AS berikutan dua nahas maut.

‘Alat diplomatik dan komersial’

Walaupun China masih bergantung pada pesawat Airbus dan Boeing buat masa ini, cita-cita negara untuk memiliki armada sendiri jelas.

“Industri aeronautik adalah instrumen pertumbuhan dan alat diplomatik dan komersial yang memungkinkan mereka memiliki kebijakan luar negeri yang sangat komprehensif di pasar luar,” kata Michel Merluzeau, penganalisis AIR, sebuah perunding industri.

“Orang Cina mempunyai kemahiran teknologi dan industri untuk membuat kapal terbang, tidak ada keraguan tentang itu,” katanya kepada AFP.

“Orang Cina bercita-cita tinggi. Mereka sangat masuk akal. Mereka tahu ini akan memakan masa, ”katanya. “Mereka tidak mahu menghadapi Airbus dan Boeing pada tahun 2025.”

C919 dibina dengan bantuan AS dan Eropah. Hanya 14 daripada 82 pembekal pesawat itu adalah warga China, menurut Kennedy.

Sayap dan pesawat tempur adalah orang Cina tetapi pengeluar di negara ini masih belum menguasai kemahiran membina mesin atau peralatan elektronik kapal terbang.

“Mereka menyiapkan industri mereka untuk memenuhi keperluan domestik, ia akan menjadi produk yang lebih rendah tetapi sekurang-kurangnya akan menjadi kebangsaan,” kata Aboulafia.

Kapal terbang lebih berat daripada pesawat AS dan Eropah, menjadikannya lebih cekap bahan bakar dan dengan itu lebih mahal untuk dikendalikan.

Dari duopoli hingga ‘triopoly’

Tetapi Comac mengumpulkan pelanggan.

Syarikat itu mengatakan ia mempunyai 815 pesanan dari 28 pelanggan, kebanyakan dari syarikat penerbangan China – walaupun hanya sedikit pesanan yang disahkan.

China Eastern Airlines adalah syarikat pertama yang membuat pesanan tegas pada bulan Mac untuk lima pesawat.

Huang Jun, profesor di sekolah sains dan kejuruteraan aeronautik Universiti Beihang, mengatakan bahawa C919 tidak akan menjadi penukar permainan.

Tetapi mungkin lebih murah daripada pesaingnya dan membuat “corak ABC” di China, dengan Airbus, Boeing dan Comac beroperasi di negara ini.

“Kami hanya berharap dapat bergabung dengan pasar ini dan menguasai pangsa pasar tertentu,” kata Huang.

Bagi ketua eksekutif Airbus, Guillaume Faury, Comac “akan secara progresif menjadi pemain yang layak”.

“Jadi kita akan berkembang dari duopoli menjadi ‘triopoly'” pada akhir dekad untuk pesawat lorong tunggal, katanya. – AFP

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago