Covid-19: KKM mengesan 22 lagi kes positif yang melibatkan varian Beta, Delta | PressCliff


Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah bercakap semasa sidang media hariannya di Covid-19 di Putrajaya 9 Februari 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Pusat Kesediaan dan Respons Krisis Nasional (CPRC) Kementerian Kesihatan (KKM) telah mengesan 22 lagi kes positif Covid-19 yang melibatkan dua varian perhatian (VOC) antara 11 Jun dan semalam, kata pengarah Kesihatan -Jeneral Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Dia mengatakan bahawa dari jumlah itu, 14 melibatkan varian Beta (B.1.351) dan lapan varian Delta (B.1.617.2).

Daripada 14 kes varian Beta, katanya tiga kes masing-masing dilaporkan di Selangor, Sabah dan Terengganu, dua di Kedah dan masing-masing satu di Perak, Johor, dan Kelantan.

“Bagi lapan kes varian Delta, masing-masing dua dikesan di Johor, Labuan, dan Negeri Sembilan dan masing-masing satu di Perlis dan Pulau Pinang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, perkembangan terbaru menjadikan jumlah kes VOC di negara ini menjadi 167 setakat semalam, sementara jumlah kes Varian Kepentingan (VOI) berjumlah 16 untuk tempoh yang sama.

Tiga VOC telah dikenal pasti di Malaysia, setakat ini, iaitu varian Beta dengan 137 kes, varian Delta (21 kes) dan varian Alpha (B.1.1.7) dengan sembilan kes.

Untuk VOI, terdapat juga tiga varian, iaitu varian Theta (P.3) dengan 12 kes, varian Eta (B.1.525) dengan tiga kes dan varian Kappa (B.1.617.1) dengan satu kes sahaja.

Dr Noor Hisham mengatakan KKM akan terus melakukan pengawasan genomik terhadap virus SARS-CoV-2, meningkatkan ujian saringan Covid-19, pengesanan kontak dan pengasingan kes serta langkah-langkah penjagaan kesihatan awam lain untuk mengekang penyebaran varian di masyarakat. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *