CAF: Afrika terus maju dengan Liga Super yang dirancang | PressCliff


Patrice Motsepe, presiden CAF (Konfederasi Bola Sepak Afrika) bercakap di istana presiden semasa lawatan dua hari di Abidjan, Pantai Gading 4 Mei 2021. – Gambar Reuters

CAPE TOWN, 21 Jun – Bola sepak Afrika meneruskan rancangan untuk melancarkan Liga Super, kata badan pemerintah benua itu pada hari Ahad, walaupun projek serupa di Eropah terhempas setelah tunjuk perasaan awam.

Presiden Gabungan Bola Sepak Afrika (CAF) Patrice Motsepe mengatakan bahawa Liga Super Afrika, idea yang pertama kali disarankan oleh presiden Fifa, Gianni Infantino, diperlukan untuk memperbaiki permainan di benua itu dan menjadikannya layak secara kewangan.

“Kami menilai dan dalam perbincangan awal untuk memulai Liga Super Afrika CAF yang inklusif dan disokong secara meluas,” katanya dalam satu kenyataan.

“Kami telah mengikuti upaya beberapa kelab terkemuka Eropah untuk membentuk Liga Super Euro dan akan belajar dari pengalaman dan perangkap mereka.”

Infantino mengemukakan idea itu pada tahun 2019 dengan mengatakan bahawa ia akan merangkumi 20 kelab anggota tetap dan yang lain yang akan layak melalui pertandingan serantau, dengan meramalkan Liga Super berpotensi menjana pendapatan AS $ 3-bilion (RM12.4 bilion) selama lima -kitar tahun.

Motsepe berkata, CAF, yang merupakan badan pengendali bola sepak Afrika, mesti mempertimbangkan pertandingan baru untuk menjana pendapatan tambahan untuk dirinya sendiri dan persatuan anggotanya dan “juga menyumbang kepada bola sepak Afrika menjadi kompetitif dan mandiri di seluruh dunia”.

Motsepe, yang mengambil tugas pada bulan Mac, juga mengatakan bahawa imej CAF perlu ditingkatkan.

Dia mengatakan “ada persepsi yang buruk terhadap CAF mengenai kepatuhannya terhadap tata kelola, audit, etika, kewangan dan pengurusan amalan baik”.

“Persepsi negatif ini dapat, sampai batas tertentu, dapat disahkan oleh audit yang memberatkan dan memalukan yang mengidentifikasi transaksi dan tingkah laku yang tidak teratur, tidak beretika dan tidak wajar,” tambahnya, tanpa memberikan perincian.

Motsepe, yang menggantikan Ahmad Ahmad setelah pendahulunya dilarang melakukan penipuan, mengatakan bahawa dia komited untuk memastikan perkara ini tidak berulang.

CAF harus dilihat sebagai badan yang mematuhi amalan terbaik tadbir urus, etika dan kewangan dan pengurusan, katanya.

Menarik

“Juga penting bahawa kualiti pertandingan (kita) kompetitif di seluruh dunia dan menarik bagi penonton, penonton dan pihak yang berkepentingan di Afrika dan secara global,” katanya.

Motsepe berkata langkah-langkah akan diambil untuk memperbaiki stadium, pengadil dan memperkenalkan VAR.

Dua tahun yang lalu, CAF membatalkan perjanjian hak televisyen dan pemasaran bernilai AS $ 1 miliar dengan Lagardere Sports dan kini dalam pertengkaran yang sah, yang telah menyaksikan beberapa penyiar berhenti menunjukkan kandungannya.

“Isu-isu yang berkaitan dengan CAF dan hak media dan penyiarannya juga mendapat perhatian serius kerana ini adalah sumber pendanaan yang penting,” tambah Motsepe. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *