Berjuang untuk mengubah sistem, Anwar memberitahu Kongres PKR | PressCliff


Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim memberikan ucapan perasmian semasa Kongres Nasional ke-15 PKR yang diadakan hampir pada 20 Jun 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Dalam ucapan perasmiannya untuk Kongres Nasional ke-15 PKR hari ini, presiden parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Malaysia merindukan “perubahan sistemik”.

Dia mengatakan bahawa kepemimpinan negara mungkin terus berubah, tetapi ini tidak membawa perubahan yang sebenarnya seperti yang dibayangkan oleh agenda reformasi.

“Malaysia memerlukan apa yang kita sebut ‘perubahan sistemik’. Ketika orang bertanya kepada saya, ‘Anwar, mengapa begitu sukar (menegakkan agenda reformasi)? Setelah bertahun-tahun perang salib, mengapa begitu sukar untuk diambil alih? ‘

“Saya memberitahu mereka bahawa perjuangannya adalah untuk mengubah sistem, korupsi sistemik, penyalahgunaan kuasa. Walaupun terus berubah kepemimpinan, (itu) tidak mencerminkan agenda yang membawa perubahan.

“Kadang-kadang, (saya lihat) orang menyatakan, ‘Inilah kekuatan Melayu-Muslim (kepemimpinan)’. Tetapi apabila ia diterjemahkan menjadi tindakan, itu adalah kebohongan yang sama. Itulah sebabnya bukan soal nyanyian atau slogan tetapi kesungguhan (seseorang) hati nurani diterjemahkan ke dalam pola pikir dan melihatnya menjadi tindakan, ”katanya hari ini.

Anwar juga menggesa anggota PKR untuk terus menegakkan pemerintahan yang baik dan menolak rasuah sebagai prinsip utama parti.

Dia juga mengkritik pemerolehan vaksin Covid-19 yang tidak stabil oleh pemerintah Perikatan Nasional dengan mengatakan ini adalah kegagalan terbesarnya.

Sementara itu, Anwar mengatakan bahawa PKR sedang mempertimbangkan “kongres khas” pada akhir tahun ini apabila perintah kawalan pergerakan (MCO) sekarang dijangka dilonggarkan.

Namun, dia tidak mengungkapkan perincian lebih lanjut mengenai apa yang akan dilakukan oleh kongres ini.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution hari ini mengumumkan bahawa Kongres Nasional ke-16 dan ke-17 parti itu akan diadakan serentak tahun depan memandangkan keadaan wabak negara itu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *