Bekas penyelia restoran ditahan untuk eksploitasi pekerja, kata polis PJ | PressCliff


Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata, kegiatan lelaki berusia 33 tahun itu terbongkar menerusi video berbahasa Tamil yang menjadi viral. – Gambar oleh Mukhriz Hazim

PETALING JAYA, 20 Jun – Polis telah menahan seorang bekas penyelia restoran yang dipercayai terlibat dalam penderaan dan eksploitasi pekerja di sebuah restoran di Petaling Jaya, di sini, pada hari Jumaat.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata, kegiatan lelaki berusia 33 tahun itu terbongkar menerusi video berbahasa Tamil yang menjadi viral setelah disiarkan oleh sebuah stesen televisyen di India minggu lalu.

Dia mengatakan bahawa berdasarkan terjemahan, seorang lelaki India yang mengaku sebagai bekas pekerja restoran telah menceritakan pengalamannya bekerja di sana dan bagaimana dia didakwa dieksploitasi upahnya serta dipukul dan didera.

“Dia juga mengaku telah melihat rakannya dari India dibakar di kaki oleh majikan di restoran tersebut, yang dipercayai berlaku pada bulan Mac tahun lalu.

“Polis kemudian melakukan siasatan lebih lanjut dan kemudian berjaya menyelamatkan dua mangsa lelaki India, berusia 22 dan 34 tahun, seorang pekerja dan bekas pekerja restoran,” katanya kepada pemberita pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya hari ini.

Mohamad Fakhrudin berkata, hasil siasatan lanjut terhadap mereka berdua kemudian menyebabkan penangkapan seorang suspek tempatan, yang dipercayai bekas penyelia di restoran itu, kira-kira jam 4.30 petang.

Dia berkata, suspek mempunyai enam rekod sebelumnya yang berkaitan dengan jenayah dan dadah dan telah direman selama enam hari dari semalam hingga 24 Jun.

“Kes ini disiasat di bawah Seksyen 13 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 (ATIPSOM) sementara kedua-dua mangsa telah ditempatkan di tempat perlindungan lelaki setelah Perintah Perlindungan Sementara (IPO) 21 hari di bawah Seksyen 44 (2) ATIPSOM 2007 diperoleh, ”tambahnya.

Dia mengatakan pasukannya akan meminta bantuan Interpol untuk mengesan lelaki yang membuat tuduhan itu dalam rakaman video. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *