Badan pemikir Pulau Pinang menyokong penuh bantahan terhadap projek penambakan laut | PressCliff


Seorang lelaki memegang papan tanda sebagai protes terhadap cadangan penambakan Pulau Pinang Selatan di Esplanade 4 November 2019. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

GEORGE TOWN, 20 Jun – Pertubuhan Badan Pemikir Melayu Pulau Pinang (Pemikir), sebuah badan pemikir Pulau Pinang telah menyatakan sokongannya terhadap bantahan yang dikemukakan oleh badan bukan kerajaan (NGO), nelayan yang terlibat dan beberapa Anggota Parlimen menentang Penambakan Pulau Pinang Selatan ( Projek PSR) untuk tujuan komersial.

Pengerusi Pemikir, Datuk Muhammad Farid Saad mengatakan, projek itu harus dihentikan kerana akan memberi kesan serius dan negatif terhadap sosio-ekonomi dan alam sekitar.

“Walaupun Rancangan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) telah diusulkan sebagai penyelesaian untuk kesesakan lalu lintas di Pulau Pinang, namun, kebanyakan komponen dalam PTMP didasarkan pada pembinaan tiga lebuh raya baru dan kurang perhatian diberikan untuk memperbaiki orang awam yang ada sistem pengangkutan, ”katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dia mengatakan lebuh raya baru akan meningkatkan jumlah kenderaan persendirian di jalan raya di masa depan, sambil menambah rancangan itu juga melibatkan pembinaan terowong bawah laut dan laluan transit aliran ringan (LRT) di kawasan perumahan dan perbandaran yang berkembang pesat.

“Ketika PTMP diumumkan pada tahun 2015 oleh pemerintah negeri, proyek itu bernilai RM27 bilion, tetapi sekarang dianggarkan bernilai RM46 bilion, yang hampir dua kali lipat.

“Kos untuk PSR dianggarkan berjumlah RM11 bilion dan akan memakan waktu 20 tahun untuk diselesaikan, bahkan pakar infrastruktur dari Kanada telah memperingatkan bahawa PTMP terlalu berisiko bagi para pelabur kerana terintegrasi dengan projek PSR,” tambahnya.

Muhammad Farid mengatakan langkah-langkah pengimbangan yang diusulkan oleh pemaju sebagai pengganti habitat semula jadi yang akan dimusnahkan oleh penambakan tidak mencukupi dan tidak dapat memulihkan fungsi habitat semula jadi.

Katanya, projek itu akan memusnahkan lokasi pendaratan penyu dan memberi kesan buruk kepada terumbu karang Pulau Rimau, kawasan perikanan dan menyebabkan pantai menjadi keruh.

Katanya, tidak ada keraguan bahawa projek PSR akan mempunyai implikasi negatif yang berkekalan bukan hanya terhadap kepelbagaian biodiversiti di kawasan itu tetapi juga terhadap sumber bekalan ikan dan mata pencarian nelayan pesisir di Pulau Pinang, Perak utara dan selatan Kedah, menambah perkembangan yang memimpin penghancuran alam semestinya tidak pernah dilaksanakan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *