Australia: Membawa China ke WTO atas tarif wain memungkinkan rundingan | PressCliff


Ibu pejabat Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) digambarkan di Geneva 12 April 2017. – Gambar Reuters

MELBOURNE, 20 Jun – Keluhan Australia kepada Organisasi Perdagangan Dunia mengenai duti anti-lambakan China terhadap eksport wain harus memungkinkan rundingan dua hala, kata Menteri Luar Negeri Marise Payne pada hari Ahad.

Pemerintah mengemukakan keluhan pada hari Sabtu atas tugas yang dikenakan tahun lalu dan hampir menghapuskan eksport wain Australia ke pasar China.

“Apa yang memungkinkan kami lakukan adalah memulai penyelesaian perundingan perselisihan, yang sebenarnya adalah perbincangan dua hala dengan China mengenai masalah-masalah tersebut,” kata Payne dalam wawancara di Australian Broadcasting Corp’s (ABC) Orang dalam program.

“Kami melihat tugas lebih dari 200 peratus dikenakan pada anggur Australia. Kami tidak percaya bahawa itu selaras dengan kewajipan China di bawah WTO. Jadi bahagian proses itu membolehkan kita melakukan perbualan langsung itu. “

Pemerintah Australia sering mengeluh bahawa China telah mengabaikan panggilan untuk meredakan ketegangan perdagangan.

Ini adalah kali kedua dalam enam bulan Australia mengajukan banding ke WTO. Pada bulan Disember, Canberra melancarkan rayuan formal untuk meninjau keputusan China untuk mengenakan tarif yang besar pada import barli Australia.

Hubungan dengan China, yang sudah tegang setelah Australia melarang Huawei dari rangkaian jalur lebar 5G yang baru muncul pada tahun 2018, semakin buruk sejak Canberra meminta penyelidikan antarabangsa mengenai asal-usul coronavirus, yang pertama kali dilaporkan di China tengah tahun lalu.

China, rakan dagang terbesar Australia, bertindak balas dengan mengenakan tarif pada komoditi Australia, termasuk wain dan barli dan import terhad daging lembu, arang batu dan anggur Australia, langkah yang digambarkan oleh Amerika Syarikat sebagai “paksaan ekonomi”.

Ditanya mengenai dorongan antarabangsa yang baru untuk mencari jawapan mengenai asal usul virus yang menyebabkan Covid-19, Payne mengatakan bahawa penting untuk mengekalkan momentum.

“Kami sangat bertekad untuk bekerjasama dengan rakan kongsi kami untuk memastikan bahawa (…) penyiasatan dapat mengakses bahan yang diperlukannya, termasuk di dalam China,” kata Payne. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *